Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  109 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: 4 elevi de la Colegiul „Liviu Rebreanu” – într-o excursie de studiu extraordinară, în Portugalia

27/05/2016 08:54:04 Ioana BRADEA  
Ultima întâlnire cu partenerii din Italia, Croația, Cehia, Turcia, Grecia și Portugalia implicaţi în proiectul Erasmus+ UNESCO Heritage s-a încheiat zilele trecute în Aveiro. Elevii bistriţeni care au participat la excursia de studiu au fost uimiţi să descopere frumuseţea, istoria, cultura şi jocurile tradiționale cele mai diverse și amuzante.

Echipa Colegiului Național „Liviu Rebreanu" din Bistrița a fost reprezentată de prof. coordonator Dalia Chira și prof. Constantin Rus, împreună cu elevii Miruna Vlad (clasa a X-a G), Oana Oltean (clasa a X-a C), Vlad Arotăritei (clasa a X-a G) și Tudor Ivașcu (clasa a X-a A).

La sosire au fost întâmpinați de profesori, parteneri în proiect și familiile-gazdă, nerăbdătoare să audă primele impresii despre Portugalia și povești de pe drum, încă din prima zi elevii şi profesorii făcând cunoștiintă cu școlile moderne și luminoase ale Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento din Aveiro.

Entuziaste, gazdele nu s-au sfiit să le prezinte educația și cultura din Portugalia, iar workshop-urile au inclus realizarea unor prezentări powerpoint despre patrimoniul tangibil portughez, dar și o lectie electronică ușor accesibilă despre organizația UNESCO.

O activitate foarte plăcută și inedită, în același timp, a fost lunga plimbare pe malul Oceanului Atlantic, Aveiro fiind un oraș de o frumusețe care inspiră calm și relaxare, cu nisipul alb al plajelor și casele viu colorate, acoperite de tradiționala faianță pictată în diverse modele.

Următoarele zile au fost dedicate sesiunilor de lucru ale profesorilor din cele șapte țări partenere (România – coordonator, Italia, Croația, Cehia, Turcia, Grecia și Portugalia) în scopul finalizării unei curricule transdisciplinare europene - European identity, part of world heritage - ca produs intelectual în urma derulării proiectului UNESCO Heritage.

De asemenea, s-au organizat excursii de studiu prin orașele Portugaliei, de la pitorescul Porto cu renumitul vin portughez, Lisabona, cu străzi elegante și clădiri impunătoare şi până pâna la Coimbra - primul oraș universitar al Portugaliei, loc al meditației și leagăn al educației.

Fiecare dintre cele trei orașe impun respect prin monumentele UNESCO impresionante pe care le deţin, iar bistriţenii au avut ocazia să viziteze, din patrimoniul UNESCO al Portugaliei, în Porto: Catedrala, Gara Sao Bento, Pivnițele Calem, pe malul râului Douro, Palatul Bursei și Podul Dom Luis; în Lisabona: Mănăstirea Jeronimos și Turnul Belem, dar şi vestita Universitate din Coimbra.

Un bun prilej de diseminare a activităților și modelelor de bune practici în cadrul proiectului l-a constituit simpozionul internațional găzduit de școala din Aveiro în cadrul căruia atât elevii, cât și profesorii au susținut prezentări și eseuri. Toate materialele au fost incluse intr-un jurnal în format electronic și tipărit, iar la simpozion au participat invitați de seamă, printre care profesori universitari și preşedinți ai organizațiilor UNESCO portugheze.

În pauzele simpozionului elevii portughezi au surprins oaspetii cu o varietate de dulciuri tradiționale din Aveiro pregătite de familiile gazdă, iar ziua despărţirii a fost marcată de cea mai veselă petrecere de rămas-bun, în care fiecare dintre cele șapte țări partenere au prezentat jocuri tradiționale, dintre cele mai diverse și amuzante.

Toți partenerii din proiect au fost surprinși de o demonstrație de dansuri populare portugheze, la care au fost invitați să se alăture, constatând, în final, că săptămâna petrecută împreună s-a scurs incredibil de repede. Despărţirea de noii prieteni s-a dovedit cea mai grea, dar a fost însoţită de speranța unor viitoare proiecte impreună, la fel de reușite.

Proiectul Erasmus+ UNESCO Heritage se va finaliza în lacest an, în luna august.

2247 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro