Prezent la conferinţa de presă a ecologiştilor, fostul şef Salvamont, Marcel Berbecar, a explicat neregulile privind construirea centurii ocolitoare prin Pădurea Codrişor şi faptul că această centură e ca o catastrofă naturală în faţa căreia noi acţionăm fără spirit civic.
Subiectul construirii centurii ocolitoare Varianta SUD 2 a fost principala temă a conferinţei de presă de azi a Partidului Ecologist Român, filiala Bistriţa - Năsăud.
Pentru a-şi întări poziţia pe care o au împotriva defrişării Pădurii Codrişor, ecologiştii l-au invitat în conferinţă şi pe fostul şef Salvamont, Marcel Berbecar.
Acesta a explicat clar că Dealul Codrişor nu suportă o astfel de lucrare, ca cea a unei variante ocolitoare.
"Dacă vrei să faci un drum de circulaţie grea pe acest traseu trebuie să fii la fel de bun ca Statele Unite sau ca şi chinezii şi japonezii. Dealul Codrişor nu poate suporta o astfel de lucrare din cauza alunecărilor de teren. În 1972 a fost un pericol mare când au fost alunecările de teren. Ori pentru a putea face acest deal să susţină centura trebuie investiţii enorme pentru drenuri şi piloţi de beton. De la un studiu de fezabilitate la un proiect e un drum lung. Această zonă va fi întotdeauna cu probleme din cauză că terenul alunecă" a explicat Marcel Berbecar.
Acesta a mai dat ca şi exemplu un drum care s-a dorit a fi construit pe Valea Oltului, dar care din cauza alunecărilor de teren a fost cu probleme de la început şi şi în prezent, cu toate lucrările efectuate acolo, încă autorităţile au de luptat cu dealul care vine la vale.
Berbecar a menţionat că aceeaşi va fi situaţia şi aici.
"În ce priveşte Pădurea Codrişor, să nu spună primarul că va fi defrişată doar o porţiune din ea deoarece pentru lucrările care trebuie făcute şi ca utilajele să poată lucra aşa cum trebuie, se va defrişa trei sferturi din acest plămân verde al oraşului" este de părere fostul şef Salvamont.
Făcând referire la cei care au de suferit în urma realizării acestei centuri, Marcel Berbecaru a asemănat această lucrare cu o calamitate naturală.
"Dacă Cel de sus ar trimite o ploaie care să inunde oamenii de pe Valea Budacului şi din zonele pe unde ar trebui să treacă centura, nu am pune toţi mână de la mână, cetăţeni şi oficialităţi, ca să-i ajutăm pe oameni în urma nenorocirii? Ori construirea acestei centuri e ca şi o catastrofă naturală, care va lăsa fără case zeci de oameni. Aici de ce nu acţionăm cu spirit civic? E acelaşi lucru. Plus că sunt mulţi alţii care vor fi afectaţi" a declarat acesta.
El a încheiat prezentarea spunând că IPTANA scria clar într-un memoriu că această şosea de peste Dealul Codrişor nu va suporta traficul greu şi că nu are rost să mai numim această centură "variantă ocolitoare", ci "drum prin centrul oraşului" pentru că e la doar 300 de metri de Biserica Evanghelică.