Doi proaspăt absolvenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti şi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" Cluj Napoca au intrat în rândurile poliţiştilor bistriţeni.
La data de 3 august a.c., subinspectorul de poliţie Dumitraş Corina şi agentul de poliţie Baciu Simion Bogdan s-au prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud pentru a fi repartizaţi la structurile unde îşi vor desfăşura activitatea: Compartimentul Juridic, respectiv Secția 5 Poliție Rurală Petru Rareș, Postul de Poliție Tîrlișua.
Conducerea inspectoratului le-a făcut noilor colegi o scurtă prezentare a profesiei de poliţist, cu frumuseţea şi riscurile acesteia, îndemnându-i să-şi subscrie pregătirea şi diligenţele interesului public şi supremaţiei legii, în acord cu situarea cetăţenilor ca prim-beneficiari ai serviciului public specializat pe care îl vor presta pe parcursul întregii lor cariere.
Şeful IPJ Bistriţa Năsăud, chestor de poliţie dr. Linul Marius le-a urat, pe această cale, mult succes în activitatea profesională, asigurându-i de tot sprijinul de care vor avea nevoie pentru a-şi putea îndeplini în mod corespunzător noile atribuţii.
***
Are 23 de ani, s-a născut în Siret, judeţul Suceava, a urmat cursurile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, specializarea drept, şi începând cu luna august a.c. îşi desfăşoară activitatea în cadrul Compartimentului Juridic al inspectoratului.
Dumitraş Corina, căci despre ea este vorba, a ales Bistriţa la finele celor patru ani de studiu, un oraş liniştit, situat la limita a două regiuni geografice frumoase, după cum ne-a mărturisit, reprezentând o oportunitate de a învăţa treptat şi de a se pregăti practic într-un ritm care să îi permită sedimentarea cunoştinţelor şi asimilarea lor eficientă.
„În august 2011 împachetam, alături de câteva lucruri, toate emoţiile şi aşteptările, toată stânjeneala şi naivitatea pentru a păşi cu avânt în necunoscutul ce se numea atunci „Academia de Poliţie". August 2015... ajung într-un oraş din nou necunoscut, Bistriţa, de data aceasta, însă, care mi se potriveşte şi care va deveni o provocare cu siguranţă. Diferenţa dintre cea de atunci şi cea de acum o face formarea dobândită în Academie atât ca om privit individual, dar şi ca poliţist.”
Deşi a trecut abia o lună de la repartiţie, Corina a înţeles că un poliţist trebuie să îşi facă datoria printre laude şi denigrări, întrucât „dintre cei puşi în slujba comunităţii suntem cei mai vizibili, luptăm în prima linie şi probabil aşa se explică efervescenţa care se naşte în jurul nostru. Poliţia devine unul dintre punctele de referinţă la care se raportează rezultatele efective, suportând o presiune uriaşă”.
Dar, mai presus de toate, este hotărâtă să îşi urmeze visul, acela de a fi în slujba cetăţeanului şi de a face dreptate, indiferent de situaţie: „Motivaţia de a lucra în cadrul structurilor de profil depăşeşte cu mult siguranţa locului de muncă, statutul special sau orice altă legatură cu resursele materiale. E ceva intrinsec. O putem numi pasiune. Sau vocaţie. Pentru că dorinţa de a face performanţă, de a obţine rezultate favorabile cu impact direct asupra societăţii, satisfacţia binelui înfăptuit, toate acestea nu se întreţin doar prin motivaţii de natură pecuniară”.
Cât despre acomodarea cu noul loc de muncă şi planurile de viitor, subinspectorul de poliţie ne-a declarat: "Odată integrată în colectivul de la Bistriţa m-am văzut nevoită să asimilez foarte multe informaţii într-un termen cât mai scurt, dat fiind faptul că resursele umane sunt limitate. În principiu, procesul de adapatare a fost scurt, dar sunt sigură că în continuare se vor ivi ocazii, motive care să-mi confirme alegerea făcută. Momentan sunt în căutarea unor oameni care să mă inspire, cărora să le permit să-mi modeleze latura profesională în spiritul loialităţii, corectitudinii, imparţialităţii... valori fără de care nu ne putem desfăşura activitatea. Cred cu tărie că, în ciuda adversităţilor, fiecare îşi poate construi o carieră frumoasă care să merite timpul, energia şi sacrificiile investite”.
***
Bistriţeanul Baciu Simion Bogdan are 26 de ani şi încă de la absolvirea liceului şi-a dorit o carieră în domeniul juridic, fapt pentru care a decis să urmeze cursurile Facultății de Drept, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj- Napoca, visând să devină, la acea vreme, procuror sau judecător.