Buclucașul impozit forfetar, măcelarul firmelor mici și foarte mici, se pare că este rudă cu “nemuriciul”. Credeam că această aberație fiscală, care a decimat în anii săi de glorie sute de mii de firme mici, a dispărut. M-am înșelat.Și-a scos capul la lumină și dorește să revină în forță, nășit de doamna fost manager de succes Maria Grapini.
Actualmente urmașa la fel de celebrei Elena Udrea.
Istoria acestui tip de impozit este veche pe meleagurile noastre și a fost adusă tocmai de la Istanbul. Numele original era “haraci”. Mai târziu, domnitorul Petru Rareș, unul dintre “marii finanțiști” ai locurilor, a reușit să tripleze veniturile bugetare prin introducerea unor noi taxe. Printre care un nou tip de impozit forfetar. Impozitul pe cap de om. Acesta trebuia plătit de către toți bărbații, mai puțin clerul și aristocrații. Sună cunoscut?
Inventivitatea fiului Răreșoaiei a fost fără margini, introducând taxe indirecte pe sare, alcool, și chiar pe “bărbi”. Sper ca inventivitatea fiscală a guvernanților să nu-l aibă ca sursă de inspirație pentru ce ne-am “ars” (fumărit).
Această aberație fiscală, pe numele său impozit forfetar, care în anii 2009-2010 a reușit să creeze aproape 200.000 de șomeri, nu va rezolva problemele turismului românesc, din contră. Mulți vor intra în economia subterană, calitatea și predictibilitatea serviciilor va scădea fără ca statul cel flămând să câștige ceva.
Dreptate avea un clasic în viață: “Măsura de a impune acest impozit forfetar va duce în faliment spre jumătate din întreprinderile mici şi mijlocii şi această nenorocire economică şi, în consecinţă, socială, se va petrece nu ca efect al marii crize”. Numele lui este Crin Antonescu, colegul de coaliție al doamnei Grapini.
Dacă tot este moda serialelor istorice, de ce să nu reintroducem și ortul (moneda care se punea pe ochii mortului, pe care o încasa popa, generatoarea celebrei expresii “a dat ortul popii”), pentru ca nici drumul spre cele veșnice să nu rămână netaxat.