Nu trece nici o ședință a Consiliului Județean fără a se atinge problema datoriilor pe care Spitalul Județean le acumulează pentru că tratează bolnavi în plus față de contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Liberalii din CJ cred că o ordonanță care să stabilescă un preț mediu ar rezolva problema.
"Casa de Asigurări de Sănătate atrage atenția Consiliul Județean că ei nu sunt răspunzători de depășirea de cheltuieli a Spitalului Județean. Sigur că noi nu trebuie să stăm indiferenți pentru că altfel sumele vor crește... Am înțeles că sumele deja sunt destul de mari și anul acesta, ajung deja la un milion și jumătate, deci 15 miliarde de lei vechi. Știu că au existat intervenții la nivel de minister dar deocamdată nu s-a rezolvat nimic... Trebuie să vedem ce facem în continuare pentru că nu trebuie să ducem cadrele spitalului județean în situația în care să refuze pacienți" - susține consilierul județean Florin Urâte (PNL).
"Am văzut că sunt mai multe formule de calcul. Pe o formulă, în valoarea minimală nu ne încadrăm, iar pe o valoare maximală sunt bani mult prea mulți... Cred că o ordonanță de guvern, prin care fie stabilită o valoare medie între maxim și minim, ar fi soluția. Un astfel de act cred că ar rezolva din acest punct de vedere situația județului nostru" - a spus consilierul județean Florin Urâte, care i-a cerut președintelui Consiliului Județean să se implice și să solicite o astfel de ordonanță guvernamentală care ar putea rezolva această problemă.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, i-a spus liberalului "aveți parlamentari de Bistrița-Năsăud care reprezintă poporul. Ei controlează guvernul și poate le solicitați și lor să facă intervențiile necesare. El le-am făcut și o să le fac în continuare. L-am adus și pe președintele Casei de Asigurări de Sănătate la Bistrița, am purtat discuții cu el, au fost discuții tehnice două zile între reprezentanții casei și spital și înțeleg că s-a ajuns la anumite concluzii. O să cer și eu să fiu informat cu finalul acestora. Sigur nu sunt decizii ușor de luat pentru că costurile sunt destul de mari și în sistemul de urgență se duc foarte mulți oameni care ar putea fi tratați și în ambulatoriu dar e foarte complicat să faci trierea la UPU. Vom vedea care sunt soluțiile..."
Spitalul are datorii de peste 9 milioane de lei noi, acumulate în trei ani de zile din cauza pacienților pe care i-a tratat suplimentar față de contractul prevăzut cu Casa de Asigurări de Sănătate. La rândul său, CAS spune că este cu plățile la zi, iar datoriile făcute de spital sunt în afara contractului cu CAS și că acestea trebuie acoperite din alte surse bugetare.