În mai puțin de doi ani cantitatea uriașă de gunoi depusă în depozitul ecologic de la Tărpiu a acoperit aproape 20 la sută din suprafața acestuia. Îngrijorate, autoritățile județene au alocat anul acesta peste 4 milioane de lei pentru „colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor – fond extindere groapă deșeuri”.
Autoritățile din Bistrița-Năsăud au reușit să acceseze peste 40 de milioane de euro, fonduri europene, cu care s-a realizat proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, derulat în perioada 2009-2012. Acesta a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu și a cinci staţii de transfer.
Depozitul de gunoi de la Tărpiu are o capacitate de un milion de metri cubi, în patru celule. Prima celulă a fost finalizată în urmă cu doi ani de zile și ar trebui să aibă o durată de viaţă de 5-6 ani.
Aceasta are o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi şi se întinde pe 2,62 ha.
În total, la Tărpiu trebuie construite patru celule. Conform proiectului, în acest an ar trebui să înceapă contrucția celei de-a doua celule. Deși a prevăzut o sumă de 4.146.000 consucerea CJ susține că banii nu vor fi destinați pentru construcția celulei ci pentru cumpărarea unor echipamente.
„Am demarat deja un prim studiu de fezabilitate care să aducă îmbunătățiri la proiectul deja existent. În cursul lunii ianuarie am cerut aprobarea Consiliul Județean pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru o stație de tratare mecanico-biologică. Nu-i nu este vorba despre o extindere a perimetrului sau de începerea construirii celulei cu numărul doi de depozitare! Este vorba despre achiziționarea unui complex de utilaje și de echipamente care vor care vor reduce din cantitățile care sunt depuse la depozitare. Asta ne va ajuta să ne îndeplinim indicatorul de mediu atât ca județ cât și ca țară” a declarat Florin Moldovan, administratorul public al județului.
Depozitul ecologic de la Tărpiu a fost inaugurat în urmă cu mai puțin de doi ani de zile și deja este acoperit în proporție de 20 la sută deoarece deșeurile nu sunt colectate selectiv, toate fiind depozitate la grămadă și nu se efectuează nici reciclarea materialelor.