Peste 2000 de semnături au fost strânse pentru susținerea proiectului privind paza în școli. Primarul a anunțat că va plăti municipalitatea paza, însă Bistrița Civică anunță că până nu se aprobă banii necesari nu oprește strângerea de semnături.
În data de 28 ianuarie 2016, la ședința de dezbatere a proiectului de buget local pentru anul 2016, am propus preluarea plății gardienilor de la școli de către bugetul local. Nu am primit nici un răspuns nici pe loc, nici ulterior.
La ședința Consiliului local din data de 2 februarie, executivul nu a comunicat, cum avea obligația legală, consilierilor locali despre solicitarea mea, în calitate de cetățean care a participat la procesul de consultare publică a proiectului de buget și a făcut o propunere.
Ulterior, împreună cu d-na Claudia Andron, președinte al asociației părinților de la Școala gimnazială „Lucian Blaga”, în data de 9 februarie am depus proiectul de hotărâre a consiliului local privind asigurarea pazei unităților de învățământ de pe raza municipiului Bistrița, promovat prin inițiativă cetățenească.
Scopul acestui proiect de HCL era ca paza la școli (gardianul) să nu mai fie plătită de părinți! Pentru ca proiectul HCL să intre în dezbaterea CL, legea ne impune să avem susținerea proiectului a minimum 5% dintre cetățenii cu drept de vot cu domiciliul pe raza municipiului Bistrița.
Ni s-a comunicat cifra oficială a cetățenilor cu drept de vot de 76.496 cetățeni, deci avem nevoie de 3.825 semnături. Reacția primarului municipiului, dl.Ovidiu Crețu, împotriva acestui proiect HCL a fost de o virulență deosebită (nu este de acord, școlile nu sunt pușcării, nu suntem în Bangladesh, etc.).
Poate și ca o consecință, raportul serviciilor Primăriei cu privire la proiectul de HCL a fost nefavorabil. Una dintre obiecțiunile raportorilor era că nu sunt prevăzuți bani în buget, or noi, la punctul 3 a proiectului HCL am scris că la prima rectificare bugetară se vor aloca bani pentru paza școlilor.
După incidentul de la CN „Liviu Rebreanu” când un individ a agresat muncitorii de pe șantier și pe agentul de poliție care a venit la solicitarea muncitorilor, autoritățile au intrat „în priză”.
Au fost și multe reacții publice, inclusiv ale președintelui CJ, de condamnare a poziției primarului. Noi ne-am văzut de treabă și am început să strângem semnături.
Până la această dată avem puțin peste 2000 de semnături.
În 7 aprilie, am aflat din presa locală că primarul a promis la ședința de la Inspectoratul școlar că de la 15 septembrie va aloca bani pentru plata gardianului. VICTORIE!!! Ne-am atins obiectivul! Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește!
Am demonstrat că cetățenul are putere. Din păcate nu și-o folosește așa cum trebuie. Sunt convins că de acum încolo bistrițenii vor participa mai activ la viața comunității și vor reacționa când probleme vitale, importante, ale comunității nu sunt rezolvate de autorități în litera legislației în vigoare.
Totuși, până nu avem HCL (hotărârea consiliului local) prin care se alocă banii necesari plății gardianului școlii începând cu 15 septembrie, nu oprim strângerea de semnături.
Au fost foarte multe promisiuni neonorate, administrația actuală nu mai este credibilă!
Dacă primarul municipiului propune pentru ședința Consiliului Local din luna aprilie proiectul HCL privind plata gardienilor de la bugetul local începând cu 15 septembrie 2016 și CL aprobă, atunci nu mai este necesară depunerea proiectului promovat prin inițiativă cetățenească, pentru că ne-am atins obiectivul.