Asociaţia Culturală Hara a obţinut finanţare de un milion de lei de la Guvern pentru promovarea potenţialului turistic al Bisericii Evanghelice. Expoziţii, concerte, concursuri şi diverse evenimente care să ajute la promovarea monumentului vor fi organizate din aceşti bani.
“Este un monument extraordinar care este, însă, e prea puţin cunoscut. Poate fi comparat cel puţin cu Biserica Neagră din Braşov. Merită ca acest monument să fie promovat. La Bucureşti, acolo unde noi ne desfăşurăm în mare parte activitatea, oamenii ştiu că la Bistriţa există o biserică ce a ars dar nu ştiu multe despre istoria şi semnificaţia acesteia. Tocmai din această cauză am făcut acest proiect, la care am lucrat doi am de zile. Vom organiza un festival în 15-16 septembrie, eveniment în cadrul căruia vrem să promovam Biserica Evanghelică, să promovăm această valoare culturală şi să arătăm frumuseţea acestui monument”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Asociaţiei Culturale Hara, Flavius Buzilă.
Reprezentanţii asociaţiei au obţinut de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului o finanţare de 989.048 de lei, bani cu care vor organiza parade cu costume medievale, expoziţii de arme şi armuri, lecţii pentru folosirea acestora, concerte de muzica modernă şi muzică clasică, expoziţii de fotografie, concerte de muzică de cameră organizate în interirorul Bisericii Evanghelice, concursuri, focuri de artificii sau jocuri de lasere.
Toate acestea vor fi organizate în cadrul festivalului din septembrie. Scopul principal al acestui festival şi al acestui proiect îl reprezintă dezvoltare şi consolidarea turismului din Bistriţa şi creşterea atractivităţii Bisericii Evanghelice.
În proiectul Asociaţiei Culturale Hara mai este cuprinsă şi realizarea unui album foto şi a unui film documentar despre Biserica Evanghelică.
”Vreau sa îmi exprim mirarea şi, totodată, surprinderea foarte plăcută în legătura cu acest eveniment şi această iniţiativă despre care eu am aflat eu astăzi. Ţin să mulţumesc în numele parohiei, care este foarte mică, suntem numai 270 de suflete, ne încurajaţi prin ceea ce faceţi. Este un lucru extraordinar ceea ce faceţi. Ne daţi o speranţă, o licărire de nădejde”, a explicat preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Krauss.
Acest proiect ar urma să fie finalizat în cel mult nouă luni de zile.