Vești bune pentru localnicii din Sângeorz-Băi: ar putea avea în scurt timp apă, fără restricții! Firma angajată de Aquabis să foreze în zona stației de tratare a apei din Sângeorz-Băi a găsit izvoare subterane care urmează să fie captate.
De doi ani de zile de când o balastieră și-a făcut apariția în zona stației de tratare a apei din Sângeorz-Băi localnicii din orașul-stațiune primesc apă cu porția. Oamenii au ajuns la capătul răbdării iar conducerea Aquabis, văzând că luptă cu morile de vânt și că firma care a amenajat balastiera nu dă niciun pas în spate, a căutat alte soluții.
Deși directorul Aquabis, Ioan Șandru a făcut numeroase sesizări atât la mediu cât și la ape că de când au început expoatările de balast în zonă, nimeni nu a fost în stare să rezolve problema.
Autorităţile aruncă responsabilitatea de la una la alta, iar controalele dispuse de prefect nu au dat nici după un an rezultate. Ba dimpotrivă!
În urmă cu un an directorul Aquabis spunea că din cauza excavărilor pânza freatică a scăzut foarte mult: “s-a ajuns la aproape minus 5 metri. S-au cărat de acolo mii şi mii de metri cubi de balast. Nivelul apei şi a pânzei freatice a scăzut şi am rămas fără apă în toate cele 9 puţuri care alimentau cu apă oraşul Sângeorz-Băi. Cei care au exploatat sau cei care le-au dat acordul de exploatare trebuiau să se gândească înainte - ar trebui o distanţă, după părerea mea, de cel puţin 300 de metri de ultimul puţ faţă de exploatarea de balast. Părerea mea e că aici nu s-a exploatat aşa cum trebuie chiar dacă au avut sau nu autorizaţie, nu trebuia exploatat pe o adâncime aşa mare”.
Toate demersurile făcute de autorități nu au avut niciun rezultat așa că conducerea Aquabis a fost nevoită să găsească o altă soluție: a adus specialişti să facă foraje noi!
Coducerea Aquabis a purtat discuţii cu mai multe firme în domeniu care se ocupă de foraje şi, în cele din urmă s-a apelat la ajutorul unei firme din Oradea care a venit rapid și s-a apucat de treabă.
Au găsit și apă suficientă, pe care o vor capta în puțuri noi și, în scurt timp localnicii vor putea răsufla ușurați: au apă!