Sambata, 20 noiembire 2010, in sala de festivitati a Primariei Rodna, a avut loc adunarea generala a despartamantului Astra Nasaud gazduit de Cercul Astra Rodna careia i s-a acordat acest privilegiul prin faptul ca anul acesta a luat fiinta.
Acest cerc s-a format cand treizeci si sase de intelectuali s-au hotarat a se asocia si a forma Cercul Astra Rodna. Programul s-a deschis prin cuvantul de salut pentru oaspeti si prezentarea comunei de catre Primarul Nascan Alexandru. Programul a fost prezidat de catre domnul profesor Liviu Paius, director al muzeului etnografic si a mineritului din localitate.
Au urmat momente din trecutul localitatii prezentate de catre profesoara pensionata de istorie, Doina Masu, prezentarea scolii pe coordonatele modernizarii de catre directorul adjunct Vali Ganea. Domnul profesor Iacob Gusa a prezentat llista de membri fondatori si conducerea Cercului Astra Rodna.
A urmat salutul presedintelui Asociatiunii Astra, profesorul universitar Dumitru Acu de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Domnul profesor Ioan Seni, presedinte al Despartamantului din Nasaud al Astra a prezentat un scurt istoric al Astrei Nasaudene, Astra Rediviva (1990-2010) Obiective astriste la nivel national si european in context international. Directoarea Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jauca, a prezentat aspecte din Parcul National.
S-a continuat prin prezentarea raportului anual si raportul financiar al Despartamantului Nasaud. Au luat cuvantul si alte personalitati din Cercul Astra Nasaud, printre care Lucretia Mititean, Catarig Leon, V. Cleja.
Oaspetii prezenti au vizitat Biserica Ortodoxa din localitate, ruinele vechi de langa biserica, s-a incercat si vizitarea Bisericii Greco-Catolice dar era inchisa. De asemenea, la Caminul Cultural din localitate s-a prezentat vechiul obicei al sezatorii in cinstea oaspetilor dupa care s-a vizitat muzeul din localiatate. Programul s-a incheiat cu o masa festiva pentru oaspeti.
Tin sa il felicit pe domnul primar Nascan Alexandru pentru initiativa de a sprijini infiintarea Cercului Astra Rodna, iar prin prisma faptului ca in anul 2011 se implinesc 150 de ani de la infiintarea Astrei ii propun ca si Cercul Astra Rodna sa intampine aceasta sarbatoare prin dezvelirea a doua placi comemorative, una pe ruinele din localitate, comemorand locul unde au fost inmormantati locuitorii Rodnei ucisi de tatari, printre care si cei trei preoti romani, Anastasie, Domide si Marcu, iar cea de-a doua placa pe localul 3 al Scolii Generale Florian Porcius cu mentiunea: "Aici a fost palatul comitelui de Rodna intre 1227-1390, cand a fost distrus de viitura de pe muntele Cisa", Rodna fiind cea mai veche asezare din judet atestata documentar, 1235, in cronicile rusesti ca un mare centru minier recunoscut pe plan est-european, Ucraina, Polonia, Ungaria.
Sa speram ca in viitor va fi promovata si exploatata la nivel national si international valoarea istorica a Rodnei cu sprijinul Cercului Astra Rodna.
Domide Filip Cornel