Programul de invatare pe tot parcursul vietii, prin programul sectorial Comenius ofera posibilitatea tuturor profesorilor de a aplica in vederea obtinerii unei finantari pentru a participa la un stagiu de formare intr-o alta tara, pe o perioada de maxim 2 saptamani.
Pentru toate detaliile de care aveti nevoie, dar si pentru descarcarea formularului de candidatura si alegerea cursului vizitati site-ul Agentei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, www.llp-ro.ro, sectiunea Comenius, la Mobilitati individuale de formare continua.
Formularul se completeaza in limba romana, deci nu trebuie sa va sperie faptul ca nu stiti o limba straina. Mai mult decat atat, daca vi se aproba finantarea, puteti primi fonduri pentru a urma un curs de limba straina, in cazul in care aveti nevoie de acest lucru, iar institutia care organizeaza cursul va ofera mai multe variante de cazare. In afara de cursul propriu-zis, aveti sansa sa schimbati idei si bune practici cu profesori din alte tari si, de ce nu, sa vizitati noi locuri. Merita sa incercati deoarece se aproba destul de multe candidaturi si nu aveti nimic de pierdut.
Anul trecut, prin acest program, am fost la Cambridge, Anglia, iar anul acesta am primit din nou finantare pentru un curs in Edinburgh, Scotia. Am aplicat la termenul din 14 ianuarie, iar cursul a fost organizat de “Edinburgh School of English”.
Mi-a fost aprobata suma de 2300 euro, o parte din bani provenind din fonduri structurale europene, destinati platii taxei cursului, iar cealalta parte din fonduri Comenius, destinati cheltuielilor aferente transporului si subzistentei.
Cursul, intitulat “Summer Teachers Methodology”, a avut ca tema, metodica predarii limbii engleze si au participat profesori din Germania, Austria, Franta, Cehia, Polonia, Grecia, Spania si Finlanda.
Desi pare mai mult teoretic, acest stagiu s-a axat pe activitati practice care pot fi folosite in procesul de predare-invatare si a fost structurat pe toate cele patru competente de exprimare intr-o limba straina. De asemenea, am abordat noi modalitati de a prezenta vocabularul, gramatica, pronuntia, dar am discutat si despre lectiile asistate de calculator, managementul clasei de elevi sau cum putem lucra simultan cu elevi care au diferite nivele de cunostinte.
In plus, am vizitat, in timpul cursului, Muzeul National al Scotiei, iar apoi am dezbatut cum o astfel de activitate culturala poate fi folosita ca idee de proiect pe care elevii sa-l realizeze. Am discutat si despre diferentele dintre sistemele educationale, precum si despre resursele materiale pe care le folosim la clasa.
La sfirsitul fiecarei zile de curs am primit diverse materiale care pot fi folosite in predarea limbii engleze. Pe langa programul de studiu, am luat parte si la programul social propus de organizatori. Edinburgh este un oras superb incarcat de istorie si cultura, fiind inscris, in anul 1995, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO si este recunoscut ca a doua destinatie turistica din Marea Britanie, dupa Londra.
Printre obiectivele pe care le-am vizitat se numara: Hollyrood Palace (resedinta oficiala a reginei Marii Britanii in Scotia), Edinburgh Castel, Arthur’s Hill, The Scott Monument, St. Giles' Cathedral, Royal Botanic Garden, Parliament of Scotland . In weekend am vizitat zona lacurilor (Loch Ness, Loch Lomond), Stirling Castle, monumentul lui William Wallace si orasul St Andrews, unde se afla cel mai vechi teren de golf din lume precum si cea mai veche universitate din Marea Britanie, la care au studiat Printul William si Kate Middleton. Pentru mine a fost o experienta uimitoare, iar in speranta ca va doriti sa aplicati pentru a obtine o astfel de finantare, va urez mult succes!
Profesor, Camelia Ienciu