Desi sarbatoarea de Halloween este imprumutata din traditia britanico-celtica (aceasta insemnand alungarea spiritelor rele de catre oameni costumati malefic, pentru a incerca diminuarea puterii lumii de dincolo), de cativa ani acest eveniment a devenit unul important si pentru noi, romanii.
Daca pana anul trecut, Halloween-ul a reprezentat pentru comunitatea din Corvinesti unul dintre multele evenimente fara o prea mare importanta in acest sat, anul acesta sarbatoarea a avut un impact deosebit asupra localnicilor si mai ales asupra copiilor.
Si cum toate evenimentele culturale importante dintr-un sat ar trebui sa se desfasoare in caminul cultural, aceasta sarbatoare a fost organizata acolo, desi caminul nu este inca reabilitat.
Totul a inceput pornind de la o idee sclipitoare care a incoltit in mintea unei tinere profesoare de Limba Engleza-Franceza.
Este vorba despre doamna Lolici Simona Cornelia, o tanara dascalita cu multa putere de munca si initiativa, actualmente Consilier Educativ la Scoala Generala „Vasile Grigore Borgovan” din Corvinesti.
Ea, impreuna cu elevii clasei a VII-a, a carei diriginta este, au organizat intreg evenimentul, ocupandu-se toti inclusiv de amenajarea caminului cultural. Lor li s-au alaturat si elevii celorlalte clase, fiecare dintre ei venind cu ornamente specifice sarbatorii.
Au fost invitati sa participe si elevii din structurile scolare Bidiu si Enciu. Ca invitati de onoare din partea comunitatii au fost prezenti membri ai Primariei Matei, ai Politiei Matei, ai Parohiilor Corvinesti, Matei si Enciu, si membri ai Asociatiei Crescatorilor de Animale din Corvinesti.
Cum in orice localitate din Romania convietuiesc mai multe etnii, printre care si rromi, la fel si in Corvinesti, acest eveniment a fost un bun prilej de socializare si interculturalitate, implicand in organizarea lui toti copiii, indiferent de etnie.
Entuziasmul si fericirea se puteau citi pe chipurile fiecarui copil. Organizatoarea, doamna profesoara Lolici Simona Cornelia, a pregatit cu foarte multa atentie si minutiozitate desfasurarea festivalului, prin organizarea de concursuri in care copiii si-au prezentat costumele malefice, toate specific Halloween-ului, dovleceii sculptati, desenele, picturile si colajele realizate de ei.
Pentru fiecare creatie deosebita copiii au primit diplome si cate un mic cadou.
Diploma de onoare a acestui Halloween i-a fost acordata elevului Baban Florin, elevul clasei a VII-a, pentru creatiile sale artistice, printre care desenul ”The Headless Horseman” (Calaretul fara cap).
Acest elev are un talent innascut de artist plastic, si speram ca va avea un viitor stralucit in domeniul artei.
In cadrul evenimentului, doamna profesoara organizatoare a pezentat Istoria Halloween-ului , elevii clasei a VII-a continuand cu o scurta sceneta compusa si regizata de catre ei, cu titlul ”The Black Magic” (Magia Neagra), activitatea finalizandu-se cu ”Hallow-Dance”-ul mult asteptat de intregul colectiv al copiilor.
Fiind o activitate extrascolara, elevii au avut ocazia sa se manifeste liber, fara a fi constransi de note si calificative, iar dascalii au aratat ca pot fi „si altfel” decat la ore, acest lucru fiind de o mare importanta pentru imbunatatirea relatiei dintre elevi si profesori.
Diplomele s-au acordat nu numai copiilor cat si cadrelor didactice si personalului auxiliar care au avut bunavointa de a se implica si a ajuta la organizarea acestui eveniment.
A fost o sarbatoare “pe cinste” , frumoasa si apreciata de intreaga comunitate.
Desi criza financiara nu i-a ocolit nici pe membrii comunitatii din Corvinesti, totusi, cu ajutorul sponsorilor: - Asociatia Crescatorilor de Animale, Corvinesti - A.F. Giurca Dorina - A.F. Veresezan, diplomele primite de castigatorii concursurilor au fost insotite de cate un mic cadou, iar satenii participanti la eveniment au fost serviti de elevi cu bomboane, asa cum e traditia „Trick or treat”-ului de Halloween.
Unul dintre sponsorii principali, participant la crearea atmosferei specifice Halloween-ului, si aici ma refer la muzica, lumini si efecte speciale, a fost S.C. CATASOUND S.R.L., firma profesionista de sonorizari.
Timp de patru ore in care veselia, fericirea si buna dispozitie au fost „la ele acasa”, copiii au uitat de teme, iar parintii de grijile gospodaresti.
Dupa incheierea acestui eveniment tot elevii au fost cei care s-au mobilizat in actiunile de curatenie a caminului cultural, fapt pentru care organizatoarea, doamna profesoara Lolici Simona Cornelia, a fost placut surprinsa de initiativa lor.
Dar si mai surprinsa a fost a doua zi, cand elevii scolii generale ”Vasile Grigore Borgovan” - Corvinesti, prin reprezentantul lor, Presedintele Consiliului Elevilor, Tetean Sergiu (clasa a VII-a), i-a oferit Diploma de Merit pentru organizarea acestui eveniment.
Si ce poate fi mai multumitor decat satisfactia pe care o are un dascal atunci cand propriii elevi ii apreciaza si ii recunosc munca si efortul depus?!
Astfel de activitati, consider eu, care implica elevi-profesori-parinti-comunitate locala, inbunatatesc procesul educativ, stabilesc relatii stranse de colaborare intre factorii care participa la actul educativ si ajuta elevii sa socializeze.
In speranta ca acest eveniment este doar inceputul unui sir lung de spectacole organizate de Halloween cu elevii scolii, as dori sa-l declar drept: Prima Editie a unui Festival Corvinestian.
Multumim tuturor celor care au ajutat la buna desfasurare a acestui eveniment!
Invatatoare,
Sabau Irina