Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  38 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FII REPORTER: Deplâng soarta copacilor din oraş. Oare nu mi se alătură nimeni?

02/08/2013 11:10:15  
Sunt un călător prin oraşul dumneavoastră, dar şi prin oraşul meu. Spun asta fiindcă am copilărit în Bistriţa, oraş admirat în trecut, sau în prezent şi datorită copacilor exceptionali ce străjuiesc marile bulevarde.

Acum se taie castanii de pe bulevardul „Independenţei”.

Observ cu uimire mâinile criminale ale unor defrişători care se cred “Dumnezeu” atunci când simt fierul rece al drujbei în palmă. Minţile lor încleiate nu mai reacţionează apelurilor la normalitate şi se supun orbeşte sintagmei “avem ordin”, trimiţând lanţul infernalelor maşinării peste inelele timpului încremenite în trunchiurile centenare ale arborilor.

Aş fi putut protesta simplu : „Opriţi tăierile!”. Scriu, astfel, poate pentru a sensibiliza factorii care au puterea de a schimba ceva: Primarul si angajaţii săi, aleşii noştri la urma urmelor , opinia publică.

Am rezerve în ambele direcţii. Pe domnul primar l-am văzut deunăzi la televizor spunând că tăierea pădurii Codrişor produce doar „afectarea sentimentală a cetăţenilor”. Uită oare acest om că are o datorie faţă de locurile în care vremelnic îţi duce exisenţa şi că ar trebui să-şi aducă aminte de vorbele primului român al neamului „Sfântul Ştefan cel Mare” că ţara asta nu-i a lui şi nu e a noastră…? ( a se vedea trilogia „Apus de Soare” de B.S.Delavrancea).

Ce-şi zice „împăratul local”: Tai ici colo nişte copaci, ce-i aşa grozav în asta?

L-aş trimite la istorie pe domnul primar fără să ştiu dacă ea reprezintă ceva pentru dumnealui . Probabil că nu, cel puţin faptele asta dovedesc. Grecia, o ţară europeană din apropierea României, era în trecut un tărâm cu pământuri fertile şi păduri generoase, însă trăind în credinţa asemănătoare celei dovedite de bistriţenii de astăzi, a ajuns o ţară pustie.

Poate aveţi specialişti prin preajmă care vă consiliază. Şi de acest lucru mă îndoiesc dacă privesc de-a lungul străzii Al. Odobescu sau prin Parcul Mare. Dumneavoastră aţi făcut-o? Le-aţi imputat copacii distruşi celor vinovaţi? I-aţi dat afară pe cei responsabili? Noua echipă de sfătuitori va fi responsabilă de distrugerile actuale?

Vreţi să înlocuiţi arborii minune ai oraşului cu arbori tineri pentru a vă face loc să vă „scrijeliţi” numele pe trunchiurile lor, aidoma unor puşti cu minţi puţine, pentru ca oamenii să-şi amintească etern de dumneavoastră? Vă reamintesc din nou vorbele Sfântului Ştefan cel Mare al Moldovei care ardeau prezentul începutului de secol XVI, dar mai ales vorbe care ar trebui să ardă în prezentul acestui secol tulburat. Puneţi-le deasupra pe peretele biroului dumneavoastră spre permanentă amintire!

Despre opinia publică, spun doar că un angajat al unui ziar mi-a amintit când am protestat şi acolo faţă de situaţia creată în oraş, că s-a plictisit cât a scris despre acest subiect şi că nici un bistriţean nu a mişcat un deget când au fost tăiaţi alţi copaci! Din parc, de exemplu!

Nu cred că localnicii pot fi indiferenţi. Ecologişti, părinţi, copii, profesori, locuitori ai urbei treziţi-vă şi protestaţi paşnic, dar energic, împotriva inconştienţei, orgoliului şi prostiei!

Prelaţi şi slujitori ai bisericilor locale, rugători pentru conducătorii obştilor române, nu vedeţi abaterile acestora de la cele în dreptate şi orânduială cugetate? Rugaţi-vă mai adânc, dacă nu faceţi altceva şi pentru copacii Bistriţei aflaţi în mare pericol de a pierde bătălia nu cu timpul, ci cu tiranii „locali”.

Cu respectul cuvenit adresat tuturor, un călător prin oraş,

prof. Panait Mircea Călin

3816 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro