Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  100 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FII REPORTER: Cetatea Rodnei - O comoara arheologica ascunsa

03/11/2010 09:26:23  
Iulian Martian, intr-una din lucrarile sale mentioneaza o cetate antica pe varful Magurii, la Rodna cu un tunel pana la baza dealului.

Pana la aceasta data nu s-au identificat ruine pe varful Magurii, cu atat mai mult, un tunel. S-au identificat in schimb mai multe galerii provenite in urma exploatarilor miniere, dar la mijlocul dealului.

In plus, in varful dealului este un spatiu mic si nu apare nici o urma de ziduri. Totusi, Rodna a fost locuita inca din epoca de piatra.

Ca dovada stau marturie cele trei topoare de piatra gasite la Rodna, doua la muzeul de la Maieru si unul la cel din Rodna.

De asemenea, topoarele din bronz de la muzeul din Maieru si tarnacoapele gasite cu ocazia saparii fundatiei de la Biserica Ortodoxa din Rodna, ce au fost trimise spre autentificare la muzeul din Brukenthal, din Sibiu, dar in timpul celui de-al doilea razboi mondial urmele acestor obiecte s-au pierdut, ramanand doar procesul verbal de primire.

De asemenea, monedele de argint dacice gasite pe raul Marii, in amonte de localitatea Sant si tezaurul de monede de argint de la Anies vin sa confirme ca depresiunea Rodnei a fost locuinta din timpuri imemorabile.

Atestarea documentara a Rodnei in anul 1235, in cronicile rusesti, afirma ca era un importatnt centru minier iar obiectele de argint produse aici erau apreciate atat la curtea regelui Ungariei cat si la cea a ducilor polono-ucrainieni.

Se confirma intr-un act de vanzare cumparare, in anul 1268, in decembrie, incheiat in Rodna, ogoare sub Cetate. De asemenea, in anul 1440, regina Elisabeta a Ungariei este nelinistita din cauza ca din zona Rodnei nu are venit si cere fostului comite al secuilor sa revina in depresiunea Rodnei.

In acea scrisoare sunt enumerate multe sate care depindeau de cetatea Rodnei, care era parasita la data respectiva.

Aceasta cetate a fost refacuta de Petru Rares in toamna anului 1529 si in primavara anului urmatorul, odata cu cetatea Unguras. Din nefericire aceasta cetate a fost cercetata foarte sumar, doar de doua ori, prima data dupa primul razboi mondial si apoi in anul 1955, cand s-a dat verdictul cetate medievala., sec XIV-XV.

Faptul ca cetatea Rodnei a fost reconstruita in aceasta perioada, nu a incercat nimeni sa ajunga la baza ei si sa incerce a identifica perioada in care s-a pus piatra de temelie a cetatii Rodnei.

Este adevarat ca cei de la cultura, national sau judetean, nu au interese sa puna in evidenta un sit arheologic pe o fundatura de drum intr-o zona indepartata de marile centre urbane. Profitand de faptul ca ruinele vechii cetati a Rodnei nu se afla intr-o zona locuita iar in ultima vreme oamenii dau tot mai putina importanta terenului agricol, cu putina bunavointa, printr-o intelegere intre proprietarii terenului, primarii si scolile din localitatile ce s-au desprins din vechea cetate si, ulterior, targ al Rodnei, cu un efort din partea profesorilor, in special de istorie, a elevilor dispusi sa isi cunoasca trecutul, cu doar o zi de munca voluntara, pentru a rasplati timpul petrecut pe bancile scolii, si impartirea sitului intre scolile din apropiere, din localitatile Sant, Rodna, Maieru si satul Anies, ce apartine de Maieru, si de asemenea firmele implicate in turism.

In cativa ani, acest sit nevalorificat, cu eforturi locale, ar putea fi inclus in circuitul turistic, alaturi de alte obiective, printre care si Parcul National Muntii Rodnei.

Turismul si agroturismul este solutia redresarii zonei daca infrastructura va fi adusa la standardele Uniunii Europene.

Cornel Filip Domide

3100 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro