Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  106 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FII REPORTER: 780 de ani de la atestarea documentară a localităţii Rodna

26/03/2015 08:53:43  
În 2015 se împlinesc 780 de ani de la atestarea documentară a Rodnei, fapt marcat şi prin apariţia cărţii “Cetatea Rodnei – scurt istoric” de Cornel Filip Domide. Ducele Daniel de Romanov s-a deplasat personal la Rodna ca să-şi ridice obiectul din aur comandat aici. Însemnările ducelui constituie, practic, prima atestare documentară a Rodnei.

Cartea „Cetatea Rodnei – Scurt Istoric” prezintă momente importante din istoria Rodnei. Informaţia prezentată de către autorul Cornel Filip Domide poate contribui la conturarea unor opinii solide despre trecutul Rodnei în general şi despre istoria mineritului din Rodna în particular.

Lucrarea de faţă se adresează tuturor locuitorilor Rodnei care pot afla lucruri interesante despre trecutul comunei în care locuiesc, pasionaţilor de istorie şi de lectură, cercetătorilor.

Scriitorul Cornel Filip Domide îşi continuă seria cărţilor lansate în ultimii ani, mare parte din ele fiind cu şi despre localitatea din Nord-Estul Transilvaniei, Rodna, o regiune cu un trecut şi o istorie bogată, fost important centru metalurgic de-a lungul vremii. Dintre cărţile deja apărute în peisajul cultural amintim: Mărturii despre trecutul Rodnei sau Rodna, tradiţii şi obiceiuri.

Prin Cetatea Rodnei – Scurt istoric, autorul ilustrează momente de referinţă din istoria acestor meleaguri. Prima atestare documentară, Rodna din timpul invaziilor tătare, decăderea acesteia în ultima parte a secolului al XIV-lea, perioada în care a fost administrată de către Cetatea Bistriţei şi mai apoi de către moldoveni, perioada dualismului austro-ungar, perioada celor două războaie mondiale, perioada comunistă şi post-comunistă, dar şi date despre începuturile mineritului sunt câteva din cele prezentate în carte.

Să nu uităm că Rodna - şi împrejurimirile acesteia - de-a lungul istoriei, a fost racordată la realităţile politice, economice şi sociale ale Ardealului şi ale zonelor limitrofe, având o economie strâns legată de resursele miniere.

Contextul în care apare această ediţie este unul propice, întrucât în anul 2015 se împlinesc 780 de ani de la atestarea documentară a localităţii Rodna (1235-2015 în cronicele ruseşti). La acea data, Rodna era un important centru minier international, produsele din argint şi aur, fabricate la Rodna, aveau căutare la curtea Regilor din Răsărit, dar şi la cei din Apus, Ungaria şi Germania.

Ducele Daniel de Romanov s-a deplasat personal pentru a-şi ridica obiectul din aur comandat la Rodna pentru a-l aduce la regele Ungariei şi care în timpul călătoriei face însemnări ale traseului şi astfel apare prima atestare documentară a Rodnei.

Asadar, anul 2015, anul în care se împlinesc 780 de ani de la atestarea documentară, este marcat la Rodna şi prin apariţia cărtii “Cetatea Rodnei – scurt istoric” scrisă de Cornel Filip Domide, apărută în data de 07.03.2015.

Cartea este structurată pe 17 capitole şi marchează pe scurt istoria Rodnei din cele mai vechi timpuri până astăzi. Astfel, se pune la dispoziţia cititorilor un set de date fundamentale, în măsură să servească drept punct de plecare pentru alte cercetări şi studii în aceeaşi direcţie.

Tudor Codrea

3235 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro