Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  50 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Fetița de doar 3 săptămâni rămâne la fosta groapă de gunoi...momentan!

08/01/2018 12:09:39 Flavia DANCIU  
Reprezentanții Protecției Copilului Bistrița au fost pe strada Zăvoaie să vadă situația minorilor de acolo. Romii au refuzat ajutorul oferit de aceștia, așa că momentan copiii rămân să se joace tot pe terenul fostei gropi de gunoi.

Pe strada Zăvoaie, între fosta groapă de gunoi și râul Bistrița sunt amplasate 7 corturi în care locuiesc aproape 20 de copii, majoritatea minori, mezina fiind o fetiță de doar 3 săptămâni. Mai multe despre ei puteți citi AICI.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița - Năsăud au fost în vizită pentru a vedea ce pot face.

Am fost acolo și am luat datele lor. Am găsit 13 adulți și 16 copii. Majoritatea sunt din Sărata 151, Viișoara, Năsăud, Florești și sunt și trei persoane adulte din alte județe, dar sunt în concubinaj cu femei de la noi din județ”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Teodor Sângeorzan din cadrul DGASPC BN.

Mamelor le-a fost oferită șansa de a se caza în centru maternal împreună cu copiii, măcar pe perioada iernii, însă acestea au refuzat.

Nu au vrut să vină în centrul maternal. Nu acceptă ajutorul acesta. Mi-au spus că vine lumea și le mai aduce cadouri la copii, sau îi mai ajută cu una, alta. Nu vor să plece doar ele, cu copiii mici. Mi-au spus că au dosare întocmite pentru locuințe sociale doar că încă așteaptă,” a mai adăugat Sângeorzan.

Reprezentanții Primăriei Bistrița confirmă că cei din Viișoara și Sărata au dosare întocmite și urmează, dacă îndeplinesc condițiile necesare, să primească locuințe.

Odată întocmite dosarele, se fac verificările de încadrare în cerințele legii. Sunt poate unii care sunt căsătoriți și nu au divorțat, chiar dacă nu mai stau împreună. Și poate soțul sau soția dețin proprietate. Și atunci nu pot primi locuință. Unii au primit locuință, alții încă așteaptă până sunt finalizate toate lucrurile”, au explicat reporterilor Bistrițeanul.ro reprezentanții Primăriei.

Mai mult, romii care au domiciliul în Sărata la nr. 151 au primit un ajutor din partea Primăriei pentru a-și acoperi casa, acoperișul acesteia fiind devastat într-un incendiu.

Le-am dat materiale ca să își acopere casa și ei au vândut materialele. Așa că noi ce să le mai facem? Cei care au acte în regulă, au dosare pentru locuințe sociale. Ceilalți, mai ales cei care nu sunt de pe raza municpiului și împrejurimi, nu avem ce le face”, au mai spus cei din cadrul Primăriei Bistrița.

Așadar, copiii din Zăvoaie se vor juca în continuare la fosta groapă de gunoi, iar pitica de 3 săptămâni va avea primele amintiri tot din această zonă.

Responsabilitatea privind copiii le revine în primul rând părinților. Apoi, dacă părinții nu au grijă de ei așa cum trebuie, a doua responsabilitate revine autorităților locale, în cazul de față Primăria Bistrița. Dacă după ce intervin și autoritățile locale, copiii tot nu sunt îngrijiți cum trebuie, abia atunci intervine Statul. Noi nu vrem să ne sustragem. Așa cum spuneam, am fost acolo, am luat datele și urmează să le prelucrăm, am oferit posibilitatea cazării în centru maternal, mai departe vom vedea cum decurg lucrurile. Ei așteaptă locuințele sociale, ca să fie toți”, au mai adăugat cei din cadrul DGASPC BN.

Chiar dacă locuiesc în corturi, lângă groapa de gunoi, așteptând ajutoare minime de la unii și de la alții, cât să supraviețuiască împreună, unii părinți au înțeles că educația e importantă și le oferă copiilor șansa la ceva mai bun.

Dacă e să numim totuși un lucru bun e că o familie de acolo și-a înscris copiii la Școala Specială nr. 1 de pe Alba Iulia. Astfel, copiii au o șansă la ceva mai bun. E vorba de 3 fetițe care stau acolo în regim intern, deci doar în weekend și în vacanțe merg și stau cu familia. Deci părinții nu vor să audă de preluarea copiilor lor și plasarea acestora în centre de plasament. Ei așteaptă câte un ajutor de ici - colo, și locuințele sociale”, a mai adăugat Teodor Sângeorzan.

Reprezentanții Protecției Copilului spun de asemenea că își doresc o colaborare mai bună cu autoritățile locale, pentru a găsi soluții optime pentru astfel de cazuri deoarece soluția ideală nu e de a lua copiii din sânul familiei. Aceștia spun că și în cazul romilor din aceste corturi și a celor ce stăteau în clădirea de lângă CPL, ei au încercat să găsească soluții și chiar au luat legătura cu HHC Baia Mare, companie ce s-a arătat doritoare să construiască locuințe modulare, doar că decizia de demarare și finalizare aparține Primăriei Bistrița. 

Dacă ar exista o colaborare mai bună între noi și autoritățile locale, altfel s-ar rezolva lucrurile. Primăria ar trebui să se implice mai mult, însă de multe ori ne-am implicat noi mai mult. Doar că noi nu vrem să și luăm copiii din familie. Ci, să găsim soluții ca ei să rămână în cadrul familiei. Facem cât putem, ne implicăm, dar astfel de cazuri se rezolvă doar cu implicarea tuturor părților”, au conchis cei din cadrul DGASPC BN.

 

3548 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro