Satenii din Figa respecta inca cu sfintenie obiceiurile stravechi, iar in fiecare an, de Rusalii, la Figa are loc "Impanatul boului". Traditia spune ca fetele care reusesc sa prinda de coarne boul "gatit de sarbatoare" se vor marita in acest an.
Pentru satenii din Figa sarbatoarea Rusaliilor este foarte importanta si respectata. Dupa incheierea slujbei de la biserica, cei din Figa se pregatesc pentru "Impanatul boului". Acest obicei este vechi de sute de ani, dar este respectat cu sfintenie si in prezent.
In acest an, boul a fost adus tocmai din comuna Zagra pentru ca la Figa nimeni nu mai are un astfel de animal. Inca de dimineata, tinerii din sat au inceput pregatirile pentru impanatul boului. Acestia au facut o cununa mare de flori care a fost pusa pe capul animalului.
De asemenea, boul a fost impodobit cu flori si beteala, iar dupa ce animalul a fost pregatit asa cum cere traditia, a fost plimbat prin sat, de la scoala si pana in fata bisericii. Pe tot parcusul drumului, alaturi de bou au mers fete si feciori imbracati in straie populare. Boul a fost condus si de patru calareti, dar si de patru feciori "impodobiti" cu frunze si "inarmati" cu bice.
Boul a fost dus pe dealul de langa biserica de unde i s-a dat drumul pana in sat. Traditia spune ca fetele care reusesc sa prinda boul se vor casatori in acest an si ca cea care il prinde prima va fi cea dintai care se va marita.
Satenii spun ca "Impanatul boului" este o traditie veche de sute de ani care va fi transmisa din generatie in generatie si care se va respecta pentru mult timp de acum incolo.