Mieii trebuie sacrificati numai in locuri special amenajate, iar cei care ii sacrifica in gospodarie nu au voie sa comercializeze carnea. Acest lucru nu este agreat in randul fermierilor din judet ce cresc oi, care prefera sa vanda mieii vii decat sa vanda carnea acestora la taraba.
Sarbatorile pascale se apropie, iar cei care sacrifica sau comercializeaza miei trebuie sa fie atenti pentru ca medicii veterinari sunt cu ochii pe ei! Pentru a evita eventualele nereguli in ceea ce priveste comertul cu carnea de miel, in urmatoarea perioada vor fi facute mai multe controale de catre reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud.
Romulus Bita, directorul DSVSA BN atrage atentia celor care vor sa sacrifice mieii in propria gospodarie, ca nu au voie sa comercializeze acea carne.
Conform acestuia, bistritenii care au miei trebuie sa duca animalele la medicul veterinar pentru a fi identificate si pentru a primi formularul de miscare.
Mieii pot fi sacrificati in abatoare autorizate dar si spatii amenajate temporar pentru acest lucru.
„Exista un singur loc in Bistrita unde bistritenii pot vinde carnea de miel. Este vorba despre piata de pe drumul Tarpiului. Carnea va putea fi vanduta in ultima saptamana din post”, a explicat pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, Mihai Rusti.
Crescatorii de animale prefera mai degraba sa vanda mieii vii, mai ales ca exista cerere in acest sens.
„Exista o aliniere la normele europene. Pentru a vinde in piata e nevoie de certificat sanitar-veterinar plus ca oamenii nu stiu daca vor avea vanzari bune. Exista, insa, anumite locuri in judet unde se cumpara miei, iar oamenii aleg sa duca animalele acolo pentru ca le simplifica munca si castiga mai bine”, a explicat pentru Bistriteanul.ro Vasile Turculet, presedintele Asociatiei Crescatorilor Montani de Ovine Bistrita-Nasaud.
Bistritenii care sacrifica mieii in alte locuri decat cele autorizate sanitar veterinar risca amenzi intre 1500 si 3000 de lei, iar cei care vand carne de miel fara expertiza sanitar veterinara pot fi amendati cu sume ce ajung si la 20.000 de lei.