33 de familii din Budacu de Jos au primit cadouri în valoare de 1500 de euro. Este vorba despre 33 de vaci donate de fermierii din Irlanda. Pentru a putea primi aceste văcuțe gestante, familiile s-au angajat să aibă grijă de animal, dar și să doneze unei alte familii sărace prima junincă fătată.
Ajunul de Bobotează a fost așteptat ca Moș Crăciun de 33 de familii din Budacu de Jos. Pe un frig de crăpau pietrele, completat de ninsoare, familiile și-au așteptat cuminți, mai bine de o oră, văcuța.
Cei 33 sunt parte a unui proiect derulat de Heifer România, care presupune donarea a peste 100 de juninci gestante în comunitățile rurale. Primele 70 deja au ajuns anii trecuți în Budacu de Sus și Dumitrița.
Familiile care doresc să primească o vacă din rasa Holstein Friza, care costă în jur de 1500 de euro și care poate să dea și de 5 ori mai mult lapte decât un animal autohton, trebuie să se înscrie pe o listă.
Ulterior, toate familiile înscrise pe listă sunt verificate de către reprezentanții fundației și li se oferă un calificativ. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceste familii pentru a primi un animal se numără: existența unui grajd, a nutrețurilor necesare și experiență în creșterea animalelor.
De asemenea, fiecare dintre beneficiari se angajează să doneze prima junincă fătată de animalul primit unei alte familii din comunitate. Toate junincile care au ajuns astăzi în Budacu de Jos sunt gestante, urmând să fete în perioada imediat următoare.
Familiile sunt sprijinite și după ce primesc animalul, iar monitorizarea se întinde pe 5 ani. Dacă reprezentanții fundației constată că animalul nu este îngrijit corespunzător, acesta va fi luat și dat altei familii. Beneficiarii nu au voie să vândă animalul sau să-l taie.
„Obligația pe care o au cei care primesc aceste juninci este de a da în dar o altă junincă gestantă, exact cum au primit-o și ei. Dorim să mărim efectivul de animale în comunitatea în care le aducem”, a explicat Gheorghe Abrudan, reprezentantul Heifer România.
Potrivit medicului veterinar Gheorghe Abrudan, în Bistrița-Năsăud nu au fost probleme, toate familiile care au primit animale conformându-se condițiilor impuse. Acest lucru a dus și la o creștere a efectivului de vaci, dar și a nivelului de trai al beneficiarilor.
„Da, se vede o creștere a nivelului de trai. Pentru familiile cu mulți copii, această vacă a fost un mare ajutor. Noi nu le cerem nimic, decât să aibă grijă de animal și să dăruiască la rândul lor un animal”, mai spune Gheorghe Abrudan.