Considerate in urma cu cativa ani o adevarata mina cu aur, fermele de struti s-au dovedit a fi un esec, iar cei care au facut astfel de investitii sunt acum disperati ca si-au pierdut banii.
Afacerile cu struti erau considerate in anii 2000 o afacere extrem de profitabila pentru ca pretul cu care se vindeau carnea, ouale si penele era foarte mare, astfel incat multi romani au decis sa investeasca in astfel de ferme.
Trei ferme de struti au fost realizate si in Bistrita-Nasaud, cea mai mare fiind la Arcalia, acolo unde familia Cretu a accesat fonduri SAPARD pentru a realiza o astfel de ferma. Din nefericire, afacerea nu s-a dovedit a fi atat de profitabila cum parea la inceput.
Dupa ce Ioan Cretu, cel care a facut investitia de 630.000 de euro, a decedat, afacerea i-a ramas sotiei sale, iar aceasta spune ca in curand va inchide ferma. „Nu este deloc profitabila. Investitia a fost foarte mare si nu am reusit sa ne recuperam nici un sfert din banii pe care i-am investit acolo”, ne explica Neli Cretu.
Proprietara fermei Cora Agroturism spune ca era o perioada in care reusea sa vanda o parte dintre oua unor artisti plastici care le vopseau sau unor manastiri unde erau vopsite de maicute in perioada Pastelui. „Anul acesta nu avem deloc oua in perioada aceasta pentru ca in mod normal strutii incep sa se oua abia in vara, dar inainte le dadeam anumite suplimente alimentare pentru a grabi ouatul. Anul acesta insa nu am mai facut acest lucru”, explica proprietara strutilor de la Arcalia.
In perioada in care ferma functiona la randament maxim, aveau acolo in jur de 100 de struti pe care ii tineau in special pentru pui pe care ii cresteau in incubator si-i vindeau ulterior. Pretul unui pui de strut variaza intre 150 si 250 de euro. Un strut matur poate ajunge la 80 de kilograme, iar pretul salta pana la 1500 de euro.