Chiar dacă fosta șefă a ANRP era bistrițeancă, în Bistrița-Năsăud favorizați n-au fost bistrițenii simpli, la care au ajuns doar 3,64 milioane de lei - cash și acțiuni la Fondul Proprietatea de 37,8 milioane lei. ”Băieții deștepți” din București sunt cei care s-au îmbogățit cu dosarele de Bistrița și au încasat o sumă fabuloasă: 200 milioane de lei
Declarațiile făcute la Bistrița de președintele ANRP, la începutul lunii, sunt absolut interesante astăzi, în contextul arestării Crinuței Dumitrean. Și lămuritoare!
Reamintim că George Băeșu, actualul președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, a venit la Bistrița, în 6 noiembrie, și declara atunci că în instituția pe care acum o conduce ”s-a făcut cel mai mare jaf împotriva statului român”, afirmând că la Bistrița terenurile erau comparabile (când era vorba de despăgubiri) cu valoarea terenurilor din Monte Carlo.
Băeșu mai spunea că la persoanele în drept să primească despăgubiri în Bistrița-Năsăud au ajuns 3,64 milioane le (bani cash), în timp ce prin titluri de conversie în acțiuni la Fondul Proprietatea, au ajuns alți 37,8 milioane lei. Băieții deștepți din București care se ocupau de urgentarea dosarelor de restituire s-au îmbogățit însă dintr-o dată.
Întrebat dacă aceste dosare cu sume spectaculoase restituite la Bistrița s-au rezolvat în mandatul Crinuței Dumitrean la șefia ANRP, George Băeșu afirma răspicat că are CERTITUDINI că așa s-a întâmplat și mandatul bistrițencei era plin de ”minuni”: dosare care au zăcut cu anii (la primărie, prefectură sau ANRP) și-au găsit rezolvarea în timp scurt. Băeșu a mai completat că un singur intermediar a luat bani de la ANRP cât toți bistrițenii care au urmat calea legală.
"Nu știu exact pentru fiecare în parte. În clipa în care a apărut domnul X și a cumpărat (cesiunea – n. red.), într-o lună dosarul a fost gata, s-a făcut raportul de evaluare și s-au luat banii. De multe ori, cei care au cesionat sunt oameni care nu au terminat liceul. La ce le mai trebuie liceul la atât de multi bani? (...) Pe când toate dosarele cu acțiuni la Fondul Proprietatea, și în cash pe Bistrița-Năsăud din 2005, de când exista ANRP și până anul trecut, au făcut 40 de milioane de lei, un singur dosar de Bistrița, dar cesionat la cineva, de la Bucuresti, face 40 de milioane de lei! În loc ca banii să ajungă la oameni, la Bistrița, au ajuns la niște băieți deștepți, la București. Vorbim de dosare din anii 2009, 2010 și 2011. Adunate sunt vreo 200 de milioane de lei, dosare de Bistrița cu bani încasați de persoane din Bucuresti. (...)La cei din Bucuresti, care au cerut despăgubiri pentru terenuri din Bistrița, au ajuns sume de 38 de milioane de lei, 7 milioane de lei, 19 milioane de lei, 47 de milioane de lei. Avem un dosar de 30 de milioane de lei, unul de 59 de milioane, unul de 16 milioane... (...) Am ajuns să dăm 10 milioane de euro despăgubire pentru un teren pe lângă Bistrița, un teren agricol de la marginea orașului. Am avut un caz și în București, în care s-au dat 100 de milioane de euro pentru un teren aflat pe fundul unui lac. Și la Bistrița sunt multe cazuri de genul acesta. Bistrița, la un moment dat, pe rapoartele de evaluare avea terenuri comparabile cu Monte Carlo, adică nu au de-a face rapoartele de evaluare nimic cu terenurile din Bistrița”- spunea Băeșu în conferința de presă de la Bistrița și încheia premonitoriu:
”Nu pot să vă dau numele, dosar, dar o să-i vedeți, încet, încet, pe la televizor”!