Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  119 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Faur, Făurar, Fluierar, Luna Lupilor, adică februarie – o lună ciudată, plină de contradicţii

01/02/2013 08:20:28 Ioana BRADEA  
Denumirea populară a lunii februarie este şi Fluierar, Luna Lupilor sau Făurar – de la fierarii care pregătesc acum fierul plugului pentru arat. Există şi un fel de zicală care spune „Faur ferecă şi desferecă, ninge şi plouă, îngheaţă şi dezgheaţă, e ger şi căldură”. Pentru că în februarie noaptea pământul îngheaţă iar ziua se dezgheaţă.

Este o lună destul de ciudată, marcată de geruri precum cel al Bobotezei dar şi de temperaturi calde ca în martie – aprilie. Superstiţiile acestei luni sunt legate de prevestiri meteo: dacă va cânta bufniţa, e semn de primăvară timpurie; dacă Faur este urât, luna mai va fi în schimb frumoasă; dacă nu este vifor în februarie, va fi de Paşte; dacă ninge în februarie, semănăturile vor fi întărite.

Este luna în care gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, încep lucrul prin livezi, altoitul pomilor, gunoitul câmpului sau răsăditul semniţelor.

1 februarie: Gurbanul viilor, un obicei pierdut

Obiceiul ca în dimineaţa zilei de 1 februarie bărbaţii să plece din sat la vie este numit „Gurbanul viilor”. Ajunşi aici, oamenii curăţau via, tăiau din ea câteva corzi cu care se încingeau, dezgropau o sticlă sau o ploscă îngropată de cu toamnă, făceau foc, apoi mâncau şi beau, jucau şi săreau peste foc.

După numele sărbătorii (din termenul turcesc „kurban” – tăiere) este posibil ca în vechime sătenii să fi jertfit şi o oaie sau un berbec cu acest prilej. Bărbaţii se întorceau în sat abia la asfinţit, cu făclii aprinse, continuând petrecerile în familie. Astăzi, din păcate, acest obicei a căzut cu totul în uitare.

Superstiţioşii consideră că nu este bine să începi munca dacă nu dai ceva de pomană înainte sau că femeile trebuie să de de pomană turte de mălai la muşuroaiele de furnici pentru ca lăcustele şi gângăniile sau cărăbuşii să nu le strice semănăturile.

Ziua de 1 februarie mai este numită şi Ursina: femeile şi bărbaţii „o ţin” ca să nu le mănânce ursul vitele. Dacă astăzi este zăpadă – ea se va topi, dacă nu este – va ninge, mai spun superstiţiile străvechi.

 

Sursa şi foto: www.superstitii.ro.

2583 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro