Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  185 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Farmece, vrăji de dragoste şi dorinţe împlinite în Duminica Floriilor. Dar nu pentru oricine....!

13/04/2014 09:00:32 Ioana BRADEA  
Creştinii ortodocşi şi catolici din întreaga lume sărbătoresc azi Floriile sau Ziua Palmierilor – cum este cunoscută sărbătoarea în Occident. Dacă te împărtăşeşti de Florii, poţi să-ţi îndeplineşti o dorinţă care trebuie pusă neapărat atunci când te îndrepţi către preot. Este ultima zi în care se mai poartă mărţişoare.

Multe şi mărunte sunt superstiţiile care însoţesc în credinţa poporului român Duminica Floriilor – numită şi "Nunta urzicilor" întrucât, potrivit tradiţiei, de Florii înfloresc urzicile care, astfel, nu mai sunt bune de mâncat.

Cine îndrăzneşte să se spele pe cap în duminica de Florii cu apă nesfinţită sau descântată – se poate trezi peste noapte cu părul albit iar în unele zone, oamenii obişnuiesc să-şi încingă mijlocul cu crenguţe sfinţite de salcie – convinşi că astfel alungă boala sau o înving cu o mai mare uşurinţă.

Se spune că asemenea brâuri din salcie îţi iau durerea de şale cu mâna! Unde mai pui că sunt şi un antidot perfect pentru muşcătura de şarpe.

O legendă populară spune că demult, pe când Maica Domnului, cu sufletul sfâşiat, a pornit la drum ca să-şi vadă fiul răstignit, a trebuit să treacă o apă mare. Degeaba s-a rugat la vieţuitoarele din jur – nici una n-a vrut s-o treacă pe celălalt mal.

Doar o salcie bătrână şi încovoiată şi-a aplecat crengile deasupra apei, făcând o punte către malul celălalt iar Fecioara Maria a binecuvântat-o ca niciodată să nu ardă, să rodească şi să se înmulţeasă oriunde s-ar aşeza.

De atunci, crengile de salcie nu mai lipsesc din Duminica de Florii iar după ce sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, sunt aduse acasă şi puse la icoane, uşi şi ferestre.

Cei care zac bolnavi şi nu pot ajunge la biserică, trebuie să fie loviţi uşor cu aceste ramuri de salcie binecuvântate şi să li se şoptească, de câteva ori: “Ieşi, boală, întoarce-te sănătate!”. Se spune că are efect şi cântecul: “Nu sunt eu cel ce te loveşte/ Ramura de salcie te loveşte / Nu tu eşti în suferinţă / Ramura este cea care suferă / În curând vine Paştele...!

Ramurile de salcie sunt folosite şi de fecioare care, înainte de culcare le aşează sub pernă, în speranţa că vor fi mai frumoase şi că se vor mărita în acel an.

În Banat şi în Ardeal, pe alocuri, fetele mari obişnuiesc, de asemenea, să aşeze o cămaşă curată şi o oglindă sub crengile unui păr altoit. Cele două obiecte erau recuperate după răsăritul soarelui, fiind de mare preţ în farmecele de dragoste şi sănătate.

O altă reţetă a unor farmece străvechi spunea că fetele trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii dinaintea Floriilor. Nu strică să se adauge în fiertură şi canafi de la steagurile bisericeşti utilizate la înmormântarea unei fete mari. Amestecul rezultat este folosit în Duminica de Florii, când fetele îşi spală părul pentru a fi frumoase şi strălucitoare.

Ce rămânea trebuia aruncat sub un păr, astfel încât băieţii să nu le scape din ochi de drag, uitându-se la ele ca la un pom înflorit.

Duminica de Florii este şi ultima zi în care se mai poartă mărţişoare, ele fiind astăzi agăţate într-un măceş sau pe crengile unui pom înflorit pentru noroc şi sănătate maximă.

Se mai spune că, aşa cum va fi vremea în Duminica de Florii, aşa va fi şi de Paşti.

 

Sursă şi foto: diane.ro, dcnews.ro

3422 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro