Judecătorii bistrițenii se plâng că experții topografi nu efectuează la timp, și în mod corespunzător, lucrările de expertiză tehnice motiv pentru care pe rolul instanței există peste 1000 de dosare vechi.
Nici amenzile, nici avertismentele, și nici sesizările făcute la biroul local pentru expertize tehnice judiciare și contabile, nu îi sperie pe experții judiciari care nu-și fac treaba la timp, și așa cum trebuie, și blochează ani de zile instanțele din județ.
"Au existat şi în acest an disfuncţii în raporturile cu experţii. Astfel, una din cauzele frecvente a amânărilor în dosarele mai vechi de un an, în special dosare civile, este nedepunerea în termen a expertizelor de specialitate. În dosarele civile, proba cu expertiza tehnică specialitatea topometrie – cadastru se administrează anevoios datorită numărului insuficient de experţi în anumite domenii ori refuzului de a efectua lucrările. Mai mult de 90% din dosarele civile aflate pe rol, mai vechi de un an, sunt cauze în care s-au dispus expertize topografice, nefinalizate sau neefectuate, ori care trebuie refăcute. Apreciem că în viitor se impune ca experţii să acorde mai multă atenţie expertizelor judiciare, iar Biroul local de expertize tehnice să se implice mai mult în sporirea calităţii expertizelor dispuse de instanţele de judecată şi în efectuarea acestora într-un termen rezonabil” susține conducerea Judecătoriei Bistrița.
Judecătorii au încercat să urgenteze cauzele și au aplicat anul trecut 155 de amenzi experților care nu și-au făcut treaba la timp... În zadar însă... nimic nu ii poate obliga pe aceștia să își facă treaba cum trebuie.
„Am un proces cu vecinul. Este vorba de o suprafață de teren care se suprapune și în actele mele și în cele ale vecinului. Noi ne înțelegem, am apelat la Instantă pentru a se face modificările în cărțile funciare, așa cum există ele în realitate. Am fost la proces, deschis în februarie 2013. A fost numit expert Adrian Pâzlaru care nu a depus actele la instanță nici până azi. A venit, a măsurat terenul, am făcut plata avansului conform deciziei instanței și atât! Nu a mai depus actele la cadastru deși am insistat și noi și instanța, și avocatul. Pur și simplu nu a vrut! De doi ani! A fost citat de instanță de zece ori și somat să își facă treaba. A fost și amendat de instanță, dar tot degeaba. În cele din urmă s-a dispus înlocuirea lui. Și o luăm de la capăt! Nu mi se pare normală o astfel de atitudine. Un om își bate joc de o groază de oameni, inclusiv de judecători! Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă în cazurile în care cei care ajung în instanță nu se înțeleg între ei...” a povestit pentru Bistrițeanul.ro un cititor.