Şeful de la Permise, comisarul şef Dumitru Creţa, a anunţat în şedinţa de Colegiu Prefectural că singura localitate în care se poate da examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere este Bistriţa. Creţa a explicat că examenul nu poate fi susţinut în altă parte pentru că nu există trasee care să îndeplinească toate condiţiile.
Marius Armean, şeful Autorităţii Române Rutiere, a cerut într-o şedinţă trecută a Colegiului Prefectural să se facă ceva pentru ca examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere să poată fi dat şi în altă parte decât în Bistriţa. Prefectul Ioan Ţintean le-a cerut celor care sunt în măsură să vadă se poate face ceva în acest sens.
Astăzi a venit şi răspunsul, iar veştile nu au fost tocmai cele aşteptate. Comisarul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Dumitru Creţa, a explicat la şedinţa de Colegiu Prefectural că singura localitate unde se poate da acest examen este Bistriţa.
"Noi am făcut un studiu şi am constatat că, pentru moment, infrastructura rutieră a oraşelor Beclean şi Năsăud nu permite parcurgerea unor trasee în condiţiile stabilite prin Ordinul Ministrului şi prevăzute şi în Codul Rutier. Mai exact, traseele pe care se desfăşoară activitatea de învăţare a conducerii, dar şi de examinare, sunt stabilite de Poliţia Rutieră. Avem aşadar stabilite trasee, iar acum învăţarea şi examinarea se efectuează în acest mod. Din punctul de vedere al infrastructurii, cele două oraşe din judeţ – Beclean şi Năsăud – nu permit parcurgerea unor trasee pe categorii diferite", a declarat comisarul şef Dumitru Creţa.
Legea spune că proba practică pentru obţinerea permisului de conducere trebuie să ţină minim 25 de minute şi că elevii trebuie să treacă mai multe probe pentru a fi declaraţi admişi.
Pe traseele pe care se susţine proba practică este obşigatoriu să fie ntersecţii cu joncţiuni, în sensuri giratorii, treceri la nivel cu calea ferată, staţii de autobuz, treceri de pietoni, urcarea rampelor, coborârea pantelor, zone cu circulaţie intensă cu minim două benzi pe sens, dar şi în pieţe aglomerate, în zone cu multe maşini parcate, pe străzi cu semafoare şi indicatoare rutiere diverse, iar toate aceste lucruri sunt prevăzute de lege.