Evenimentul Zilei publică un material impresionant un interviu cu un bistrițean care în 1991 a plecat cu 200 de lei în buzunar spre Franța, visând ca mulți tineri la acea vreme să ajungă în Legiunea Străină. A și reușit! Acum este un respectat om de afaceri francez care și-a creat propria societate de protecție.
Ioan Iacob Pleșca este unul dintre puținii bistrițeni ajunşi în Legiunea Străină care a reușit să își ducă misiunea la bun sfârșit și să devină acum un respectat om de afaceri.
Înainte de `89 era un copil rebel, care își împărțea timpul între atremantele de judo, fotbal, alpinism și nu era hotărât ce voia de la viață. Revoluția l-a prins la Trupele Speciale, în armată la Huedin. Aici și-a găsit și vocația și drumul în viață: o carieră militară!
În septembrie 1991 a luat decizia care i-a schimbat viața: să devină parașutist în Legiunea Străină. Cu cei 200 de lei pe care îi avea în buzunar a luat trenul până la Budapesta împreună cu încă 7-8 prieteni din oraș. De aici a început aventura!
Drumul spre Legiunea Străină nu a fost deloc ușor, a fost prins fără acte și arestat. A stat o vreme în închisoare în Austria și când a ieșit și-a dus visul la capăt: a ajuns în Legiunea Străină.
Într-un interviu acordat corespondentului Evenimentul Zilei la Paris, bistrițeanul nostru povestește aventurile prin care a trecut până a reușit să ajungă în Legiunea Străină și să își găsească un rost în viață.
Într-una dintre misiunile sale și-a găsit și jumătatea, iar din Guyana Franceză s-a întors cu soția și copilul care i-au schimbat viața. Isabelle și Nicolas - povestește bistrițeanul, sunt cei care mi-au schimbat modul în care văd viața. Am fost un aventurier și am devenit serios responsabil.
Guyana este un teritoriu francez, iar bistrițeanul a fost trimis acolo și avea ca misiune supravegherea graniței și urmărirea căutătorilor de aur care tranzitau Amazonul. „Am petrecut câteva săptămâni la Camopi, pe granița cu Brazilia, ca Robinson Crusoe. Una din misiunile de bază ale legionarilor este să construiască în teritoriile sălbatice. Deci am deschis un sat, am construit totul de la zero pentru indieni, am patrulat în canoe pe fluviu…A fost una din misiunile mele cele mai pasionante. A fost și ultima...”, a povestit jurnaliștilor Ioan Iacob Pleșca, bistrițeanul stabilit de ani de 25 de ani în Franța.
În 2004 și-a deschis propria societate de protecție și acum are în plan deschiderea unei filiale la Londra pentru securitatea în zonele de conflict. Întregul interviu cu bistrițeanul nostru puteți citi AICI.