Sărbătoare mare vineri, 20 iulie, la Mănăstirea Sfântul Ilie din Nușeni. Obștea mănăstirii și mii de credincioși vor sărbători împreună Hramul Mănăstirii, iar sărbătoarea se anunță a fi una specială, beneficiind și de atenția și prezența ÎPS Mitropolit Andrei. Cu ocazia Hramului, vor fi aduse și moaștele întregi ale Sf. Epictet și Astion.
Mii de credincioși sunt așteptați să ia parte vineri, 20 iulie, la sărbătoarea Hramului Mănăstirii Sfântul Ilie din Nușeni. Despre acest eveniment, starețul mănăstirii, părintele Paisie Iloaie, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că ”și în acest an, importanța praznicului este înfrumusețată de venirea și prezența Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, care este alături de noi de fiecare dată și face ca bucuria sufletelor noastre să fie deplină.Preasfinția Sa va participa încă din data de 19 iulie la slujba Privegherii și, bineînțeles, a doua zi, oficiind Sf. Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. În acest an se împlinesc zece ani de stăreție la Mănăstirea Nușeni și ne-am dorit să fie o sărbătoare deplină, vor fi aduse pentru cinstire și închinare și moaștele întregi ale Sf. Epictet și Astion, care au trăit în sec. IV, având un sfârșit martiric pe pământul Dobrogei de astăzi. Va fi un bun prilej de închinare și cinstire a sfinților pentru credincioșii care vor participa la slujbele mănăstirești. Sfintele moaște vor fi aduse cu binecuvântarea Preasfințitului Visarion al Tulcei, special pentru acest moment de către Pr. Iov, Starețul Mănăstirii Halmyris”.
Moaștele celor doi sfinți vor ajunge joi, în jurul orei 12.00, la Mănăstirea Sfântul Ilie din Nușeni, unde vor rămâne până după sărbătoarea Hramului.
Moaștele Sfinților Epictet și Astion, descoperite în 15 august 2001 pe teritoriul Dobrogei
Sfinții Epictet și Astion sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, atestați de izvoarele aghiografice. Ei au patimit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Dioclețian (284-305). Sfinții Epictet și Astion au primit moartea martirica în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate "Almyra“.
Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor și a celor demonizați.
Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se convertește la creștinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet și împreună cu acesta ajunge în cetatea Halmyris. Mai târziu și tânărul Astion se învrednicește de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit și făcând sănătos pe un om ce cazuse de la înălțime și rămăsese aproape mort.
În acel timp, sosește în Halmyris comandantul Latronianus. Acesta află că în oraș au ajuns doi străini care prin cuvântările lor au facut pe multi să renunțe la cinstirea zeilor. La porunca lui Latronianus, Epictet și Astion sunt arestați și întemnițați.
Nu și-au făcut cunoscute rudele și nici locul de naștere, ci doar faptul că sunt creștini. Au fost supuși la diferite chinuri, dar în urma lor au rămas nevătămați. În urma acestor minuni, comandantul a poruncit să nu li se dea hrană și apă timp de 30 de zile. Vor ieși biruitori și după cele 30 de zile de înfometare.
Latronianus, văzând că nu-i poate învinge in nici un fel, a poruncit ca celor doi sfinti să li se taie capul. Astfel, pe 8 iulie i s-a taiat mai întâi capul lui Astion și apoi și preotului Epictet. Din actul martiric reiese că trupurile celor doi erau albe ca zăpada și că cei ce se atingeau de ele primeau vindecare de orice boală erau cuprinși. Trupurile acestora au fost îngropate de creștini.
După Edictul de la Milan, din anul 313, trupurile Sfinților Epictet și Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Au rămas necunoscute celorlalți creștini, până în data de 15 august 2001, când au fost descoperite și depuse în Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Aceste odoare de mare preț au fost scoase la iveala chiar în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului de o echipa de arheologi romano-americană condusă de dr. Mihail Zahariade. Cripta în care au fost găsite se află sub altarul bazilicii Episcopale a Halmyrisului, localitate antică situată între Murighiol și Dunavăț, jud. Tulcea.
În prezent, moaștele Sfinților Epictet și Astion sunt prezente în Mănăstirea Halmyris, iar la Constanța au rămas doar câteva părticele din sfintele lor moaște.
sursa: http://www.crestinortodox.ro
foto: www.dunavatudejos.blogspot.ro