Consilierii din opoziţie au fost împotriva majorării tarifelor percepute de Vitalia şi ieri, prin vocea consilierului Eugen Curteanu, au susţinut că firma este neserioasă deoarece a cerut într-un termen foarte scurt modificarea preţurilor, fiecare solicitare fiind cu alt preţ.
„Din data de 13 martie până în data de 28 mai operatorul vine cu nu mai puţin de 5 propuneri de tarif şi nu cu o marjă rezonabilă, de fluctuare, a acelui tarif, ci diferenţe enorme de la o propunere la alta! Sunt creşteri chiar de 110 la sută! În condiţiile astea nu înţeleg cum aţi fost de acord cu tariful din luna mai, pentru că operatorul demostrează prin cele 5 propuneri dintr-un interval scurt de timp, că e total neserios. Mai mult decât atât, să spui că poţi face salubrizare la 3,5 lei şi la mai puţin de un an să vii şi să ceri majorarea acestui tarif nu mi se pare în regulă” i-a apostrofat în şedinţa de ieri consilierul PNL, pe colegul de consiliu Cristian Stroe şi pe şeful ADI, Dragomir Câmpan, care au votat în comisia constituită de CJ pentru mărirea tarifelor percepute de Vitalia.
Astfel, prin adresa din 13 martie Vitalia a cerut mărirea tarifelor pentru populaţia din mediul rural la 4,84 de lei, creşterea fiind de 38,29 la sută faţă de tariful actual. În 9 aprilie a cerut majorarea la 6,74 de lei, o creştere de 92,57 la sută, în 23 aprilie a cerut mărirea la 4,96 de lei (cu 41,71 la sută mai mult) iar după patru zile s-a răzgândit şi a cerut ca populaţia să plătească de fapt 7,33 de lei, cu aproape 110 la sută mai mult.
În cele din urmă, la finalul lunii mai s-a decis: vrea de la fiecare locuitor de la oraş 6,82 de lei, în plus cu 94,86 la sută faţă de cât se plăteşte în prezent. Sătenii vor plăti 2,95 de lei, cu 62 la sută mai mult decât acum, iar firmele vor scoate din buzunare 256,46 de lei, cu doar 7 la sută mai mult decât plătesc acum.
În plus, Eugen Curteanu a ţinut să sublinieze că „în momentul în care s-a defăşurat licitaţia, rezultatele recensământului erau publicate iar operatorul avea în posesie toate datele necesare pentru a-şi fundamenta un tarif. Din punctul acesta de vedere, orice motivare ar aduce acum operatorul - nu stă în picioare”.
La rândul său, directorul administrativ al firmei Vitalia, Ștefan Sângeorzan spune că: „legat de ceea ce spune domnul Curteanu, Vitalia a solicitat din patru motive mărirea tarifelor. Odată, numărul de plătitori trecuți în caietul de sarcini este de 317.000, la recensământul din 2011-2012, datele arătau că există 260.000 de locuitori din care 50.000 sunt plecați în străinătate, mai sunt 210.000. Din cei, 210.000 există familii în care sunt peste cinci membri și nu plătesc. Acum avem contracte cu 180.000 de locuitori, dar niciodată nu plătesc toţi cei care au încheiat contract. Sunt unii noi, care din septembrie nu au plătit deloc . Noi încheiem încontinuu contracte, dar practic acum nu mai avem cu cine încheia. Al doilea motiv - refuzul agenților economici de a încheia contracte cu Vitalia. Există peste 1000 de agenți economici care refuză să încheie contracte cu firma de salubritate și duc deșeurile pe lângă malurile râurilor și în alte părți. Al treilea motiv - cantitatea de deșeuri reciclabile este 1064 t prevăzută în caietul de sarcini şi doar 10% colectăm pentru că marile companii producătoare de deșeuri reciclabile le vând și este dreptul lor să o facă. Vitalia a luat în calcul faptul că, categoric în primul an vor fi pierderi dar nu așa de mari. Avem 182 de angajați, peste 50 de mașini iar combustibilul trebuie plătit. Cea mai dureroasă e redevența către ADI. Nu trebuiau mărite tarifele dacă ADI scădea redevența. Atunci nu ar mai fi trebuit nicio mărire! Până acum Vitalia a plătit 18 miliarde de lei vechi redevență către ADI”.