Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  31 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015EMOȚIONANT: L-au purtat polițiștii locali pe brațe să ajungă la Ziua Costumului Popular

14/05/2017 22:05:45 Claudia ANDRON  
Intenționat am rămas printre ultimii care au intrat pe terenul de fotbal din Năsăud, unde urma să se facă numărătoarea oficială pentru ca Bistrița-Năsăud să intre în costume populare în Cartea Recordurilor. Voiam să iau ultima brățară. Și atunci am văzut imaginea asta care m-a emoționat teribil. Tânărul purtat pe brațe de doi polițiști locali.

Pe tânărul din imagine îl văzusem cu ceva vreme înainte. Am admirat îndârjirea cu care se îndrepta spre stadion în costum popular deși se deplasa cu foarte mare dificutate, sprijinit în baston. Se mișca încet, probabil cu durere și mare efort, dar, cu toate ăstea, era mândru și fericit, cu un zâmbet cald pe fața frumoasă. Mi-am întors privirea să nu se simtă jenat, să nu confunde privirea mea cu una de milă, că știu că asta îi doare cel mai tare pe cei aflați în situații asemănătoare. Cum rămăsesem în urmă, i-am făcut o fotografie când se îndrepta în baston spre stadion. Am obiceiul ăsta de a fotografia tot ce văd și vreau să-mi amintesc. Apoi m-am grăbit să ajung și eu în interiorul zonei unde se monitoriza recordul. Îl depășisem când am auzit o discuție în spatele meu. M-am întors și am surprins frânturi din dialogul dintre el și cei doi polițiști locali din Năsăud. Cei doi se oferiseră să-l ajute să se deplaseze, i-au făcut propunerea să-l poarte pe brațe și el a acceptat, râzând. Cei câțiva zeci de metri până la intrarea pe stadion au fost parcurși cu entuziasm și veselie privind comicul situației. Și polițiștii și tânărul erau amuzați de “șotia” lor. La intrare l-au lăsat jos și tânărul îmbrăcat în costum popular moldovenesc a pășit mândru în zona unde se urma să se înregistreze recordul.

Mă mișcase atât de mult toată faza încât m-am decis să merg la el și să-l întreb de unde a venit la Năsăud, nu-mi era deloc cunoscut, și ce l-a mânat să participe la acest eveniment. Aaaaa, și i-am mai pus o întrebare din aia de ziarist tâmpit, dacă are o dizabilitate temporară, în urma unui accident, sau permanentă. Am făcut cunoștință și mi-a spus că are o dizabilitate permanentă, că a venit de la Cluj, că este de loc din Rădăuți și mi-a precizat mândru că poartă un costum tradițional din Bucovina lui dragă și a ținut morțiș să fie la Năsăud la Ziua Costumului Popular, nu puta rata așa ceva. Prietenii lui de la Agerpres din Cluj veneau și ei și, uite, așa s-a ivit ocazia. 

Numele său este Silviu Cotiușcă și este președintele Asociației BAFI Rădăuți, nume care vine de la un grup de inițiativă Bucuria de a fi, iar mai multe despre ceea ce face puteți afla AICI.

“De ce nu avem nevoie? De multe lucruri. Noi avem nevoie realmente de aer, de apă, de mâncare, de soare. Astea sunt lucruri de care avem nevoie. Restul sunt lucruri pe care le vrem. Și lucrurile astea ne fac să ne pierdem zâmbetul. De asta am ieșit în stradă, să facem lucruri, să arătăm că se poate altfel. Să-l eliminăm pe „trebuie”. Nimic nu trebuie, decât că vrei să faci lucruri” - este una dintre declarațiile sale.

A împărțit din frumosul filosofiei sale de viață și din zâmbetul său cald, astăzi, la Năsăud. Și ne-a arătat că nici distanța și nici dizabilitatea nu i-au luat bucuria de a fi român, mândru și fericit.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro