Emil Iugan, administratorul MIS Grup, unul dintre cei mai mari prelucrători de lemn din Bistrița-Năsăud și Transilvania a dezvăluit cum sunt lichidați de pe piață jucătorii din industria lemnului care incomodează. VEZI ce spune despre „practicile” autorităților.
Administratorul MIS Grup, Emil Iugan, a vorbit în cadrul emisiunii „În Premieră”, de la Antena 3 despre cum își fac loc pe piața românească austriecii de la Schweighofer și cum sunt tratați jucătorii autohtoni din industria lemnului.
„Sunt dezamăgit de ușurința și naivitatea cu care ne-am înstrăinat resursele. Am fost tratați (n.r. firmele românești din industria lemnului) ca oameni de mâna a doua. Întâi erau ei (n.r. austriecii de la Schweighofer) și abia pe urmă eram și noi la licitații, la ce mai rămânea”, a dezvăluit Emil Iugan, care are o fabrică cu 800 de angajați pe Valea Ilvelor.
Mai mult, acesta a susținut în fața camerelor că a fost terorizat de controale după ce ar fi susținut noul Cod Silvic și înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilegale de pădure.
„Am fost și sunt susținătorul programului SUMAL de urmărire a lemnului, de verificare. Poate am deranjat, dar nu-mi pare rău pentru ce am susținut. Am fost terorizat de controale. Tema a fost clară: desființarea firmei, închiderea firmei. Am fost verificat și răsverificat în amănunt, în repetate rânduri”, a mai spus omul de afaceri bistrițean.
Acesta a refuzat să dea nume, susținând că firmele românești sunt executate tocmai de instituții, în spatele cărora sunt interese și nume importante. Cât despre Schweighofer, Iugan spune că în ultimul deceniu de când operează pe teritoriul țării noastre a adus doar deservicii României și prea puține avantaje.
Potrivit jurnaliștilor de la „În Premieră”, din munții României au dispărut 26.000 de hectare de pădure, cam cât suprafața Bucureștiului. Cele peste două milioane de metri cubi de buștean care au dispărut sunt echivalentul a 100 de blocuri cu 10 etaje. Emisiunea integrală o puteți urmări AICI.