Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  20 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Emil Boșca-Mălin va fi comemorat duminica aceasta. VEZI ce manifestări vor avea loc la Maieru!

08/10/2013 09:33:36 Iulia STUPINEAN  
Marele ziarist, magistrat și scriitor Emil Boșca - Mălin va fi comemorat duminică, 13 octombrie, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa! Manifestările prilejuite de acest mare eveniment cultural vor avea loc în comuna sa natală, Maieru, în prezența oficialităților județene, locale și a altor invitați de seamă.

Deși inițial, comemorarea lui Emil-Boșca Mălin era anunțată pentru 14 octombrie, la exact 100 de ani de la nașterea sa, această dată a fost schimbată cu o zi înainte, respectiv duminică, 13 octombrie. Organizatorii evenimentului au luat această decizie, astfel încât toți cei invitați să poată fi prezenți la seria de manifestări programate, printre aceștia numărându-se: președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud - Emil Radu Moldovan, prefectul județului Bistrița-Năsăud - Ioan Țintean, deputatul PD-L - Ioan Oltean și senatorul PD-L - Cristian Florin.

La inițiativa comitetului de organizare a evenimentului, va avea loc și acordarea titlului de cetățean de onoare (post mortem), profesorului dr. Lazăr Ureche. Potrivit primarului Vasile Dumitru, manifestările vor debuta duminică, 13 octombrie, de la ora 9.00, la mormântul lui Emil-Boșca Mălin și vor continua la Căminul Cultural din Maieru cu o serie de comunicări.

“Tot în aceeași zi de 13 octombrie, vom avea și lansări de carte, o vizită la Muzeul din Maieru pentru a vedea și admira scrisorile legate de cel care este și va rămâne Emil Boșca-Mălin. Va urma apoi, ceremonia de dezvelire a bustului din bronz al marelui scriitor, amplasat între busturile profesorului Iustin Ilieșiu și cel al marii campioane Maria Cioncan din fața Școlii Generale, sfințirea Troiței și inaugurarea Aleei Personalităților. Evenimentul cultural se va încheia cu o expoziție de sculptură, în sala nouă de festivități din comună”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Maieru, Vasile Dumitru.

Emil Boșca-Mălin s-a născut în anul 1914 în comuna Maieru, județul Bistrița-Năsăud. A fost ziarist, jurist, lingvist și politician român. A scris pentru ziarul “Ardealul”, pentru „Gazeta Transilvaniei” și a fost redactor la cotidianul bucureștean „Curentul”. Totodată, a fost responsabil cu secțiunea de presă a Partidului Național Țărănesc, fiind numit de către Iuliu Maniu „șef al propagandei și al presei PNȚ”. Datorită convingerilor sale politice, Emil Boșca - Mălin a avut de suferit în perioada comunistă, fiind întemnițat în 8 pușcării comuniste, printre care cele din Gherla, Aiud, Oradea, iar în închisoarea din Râmnicu Sărat a fost deținut împreună cu mari personalități politice național-țărăniste de mai târziu precum Ion Diaconescu și Corneliu Coposu. A fost arestat la vârsta de 39 de ani, fiind privat de libertate 12 ani, respectiv 18 ani, dacă se ține cont de anii petrecuți în clandestinitate (1946-1952).

„Telepatie și hipnoză în închisorile comuniste” este cartea pe care acesta a scris-o în timpul detenției. Ea a fost publicată abia în anul 1995 (ediție îngrijită de Lazăr Ureche), la editura „Glasul Bucovinei” din Iași. Manuscrisele sale au fost confiscate de Securitate, unele s-au pierdut sau au fost distruse de regimul comunist iar altele se găsesc și în prezent în arhiva CNSAS. Emil Boșca - Mălin a avut doi fii, Radu și Mircea. El s-a stins din viață în anul 1976, fiind înmormântat la Maieru, locul său de naștere, al cărui cetățean de onoare (post mortem) a devenit în 1995.

 

Foto: Arhivă

5073 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro