Nici în acest an, odată cu începerea anului școlar, contractele cu furnizorii produselor alimentare nu vor fi semnate, cel mai probabil copiii urmând să primească lapte și corn în baza contractelor semnate cu furnizorii de anul trecut. Deocamdată nu se știe dacă micuții vor primi în noul an școlar și măr.
Chiar dacă documentele pentru organizarea licitației de achiziționare a laptelui UHT și a produselor de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial, dar și pentru preșcolari au fost pregătite încă din primăvara acestui an, abia la finalul lunii august au fost depuse în Sistemul de Electronice de Achiziții Publice, pentru a fi scoase la licitație. Motivul?! Nu se știe despre câți copii este vorba, ceea ce duce la întârzieri serioase privind achiziția produselor!
În cele din urmă, Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud a anunțat că numărul total de elevi și preșcolari din învățământul primar și gimnazial de stat și privat pentru întreg județul este de 33.865.
Ei vor beneficia, timp de 169 de zile, cât vor merge la școală, de produse lactate și de produse de panificație conform programului guvernamental „Laptele și cornul”.
Conform legii, pentru fiecare elev, Guvernul a alocat o sumă de 0,63 de lei fără TVA pe zi pentru produsele lactate și de 0,31 lei/zi pentru cele de panificație.
La nivelul județului s-au format cinci zone de distribuție pentru o mai bună aprovizionare și desfacere a produselor solicitate, cei mai mulți elevi fiind în zona 1 Bistrița, respectiv, 14.009, urmată de zona 2 Sîngeorz-Băi cu 5.008 elevi și preșcolari, zona 4 Năsăud cu 5.683 de elevi și preșcolari, zona 3 Beclean cu 5.129 de beneficiari și zona 5 Teaca-Lechința cu 3.236 de copii.
Copiii ar putea primi fie lapte UHT, fie iaurt, pentru produsele lactate Consiliul Județean Bistrița-Năsăud fiind dispus să cheltuie 3.605.606 de lei.
Produsele de panificație care vor fi și ele distribuite la sediul grădinițelor și școlilor din Bistrița Năsăud pot fi cornuri sau biscuiți dulci. Pentru produsele de panificație, Consiliul Județean a alocat o sumă de 1.774.187 lei.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, spune că deocamdată pentru noul an școlar nu se știe dacă se va derula și programul mărul în școli, până acum nefiind demarată procedura de achiziție.