Elevii a trei licee din Bistriţa-Năsăud au fost cuprinşi într-un studiu menit să descopere cariera potrivită pentru aceştia. Rezultatele au arătat că ei vor să aibă propria afacere sau să fie manageri, dar nici actoria nu este de lepădat. Totuşi, un sfert dintre ei visează la job-uri în IT.
"Majoritatea elevilor de liceu din principalele orașe din vestul țării își doresc ca în viitor să aibă profesii care implică un grad mare de independență sau să-și dezvolte o afacere pe cont propriu", arată o cercetare realizată de Samsung Electronics România împreună cu D&D Research în cadrul caravanei educaționale Samsung Trends of Tomorrow.
Cercetarea s-a realizat pe un eșantion format din aproximativ 4.000 de elevi de liceu.
În Bistriţa-Năsăud cercetarea a fost realizată în 3 licee – Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu„, Grupul Școlar „Grigore Moisil” şi Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud.
Sociologii care au efectuat studiul spun că majoritatea elevilor de la cele trei şcoli au abilități de administrare și aritmetice, însă de multe ori le lipsesc abilitățile artistice.
“Acestora le plac activitățile care presupun respectarea ordinii, rutinele și adoptarea unor standarde clare (25% dintre elevi au aceste trăsături de personalitate). Elevii din Bistrița-Năsăud sunt foarte interesați în principal de meseriile din domeniul tehnologiei informației (21,8% dintre elevi au ales meserii ca programator sau inginer de sistem). În topul alegerilor lor sunt și meserii ca: actor (12,1%), avocat (9,7%) și manager (5,9%)” mai arată rezultatele studiului.
Fetele au un spirit antreprenorial mai dezolvat, aşa că 34% visează la afaceri proprii. Spre deosebire de fete, băieții sunt interesați cel mai mult de domeniul IT: 38% dintre ei au spus că vor să devină programatori sau ingineri de sisteme informatice.
În cazul fetelor, cele mai multe dintre ele au ales în primul rând o carieră de avocat (20%). În plan secundar, ele sunt interesate și de profesii sociale, în alegerile lor fiind și profesii ca medic, psiholog sau profesor.