Trei dintre premiile naţionale la programul „Patrula de reciclare” au fost câştigate de bistriţeni, astfel că LPS Bistriţa a fost recompensat pentru cea mai mare cantitate de deşeuri colectată de elev, Teodora Popescu a fost desemnată cel mai activ profesor coordonator, iar posterul propus de elevii de la CSEI Bistriţa a fost cel mai apreciat.
„Patrula de reciclare” a fost derulată la Bistriţa de către Asociaţia Română pentru Reciclare-Rorec, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Bistriţa.
Potrivit reprezentantului local al RoRec, Ana Iacob, proiectul are două componete. Una îşi doreşte educarea elevilor în colectarea selectivă a deşeurilor electrice şi electronic, iar cea de-a doua îşi propune stimularea unei atitudini ecologice, care să protejeze mediul înconjurător.
“Ne apropiem la nivel naţional de două kilograme de astfel de deşeuri pe cap de locuitor, ceea ce este enorm”, a declarat aceasta.
Astăzi cei mai harnici elevi şi profesori au fost recompensaţi pentru efortul lor. Cei mai harnici din toată ţara au fost agenţii patrulei de reciclare de la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa care au adunat 204,5 kg/elev de deşeuri electrice şi electronice.
Profesoara Teodora Popescu a primit premiul naţional pentru cel mai activ profesor coordonator, iar premiul pentru cel mai bun poster pentru ediţia următoare a programului a fost câştigat de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bistriţa.
Premiile nu s-au oprit aici: Şcoala Generală nr.1 a fost desemnată de reprezentatul Rorec drept cea mai proactivă echipă.
Aşa cum s-a anunţat la debutul proiectului, câştigătorii au primit aparatură eletronică.
Proiectul a început anul trecut şi s-a derulat în şapte judeţe din ţară. Elevii au avut la dispoziţie câteva containere speciale în care au adunat pe durata desfăşurării concursului deşeuri electrice şi electronice. Din Bistriţa-Năsăud au participat peste 850 de elevi de la 15 unităţi de învăţământ, care au adunat peste şase tone de astfel de deşeuri.
Organizatorii s-au declarat mulţumiţi de rezultatele campaniei, dar şi pentru că Bistriţa a reuşit să arate încă o dată că este unul dintre cele mai implicate oraşe în acţiuni de mediu.