Peste 170 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud au acţionat pentru menţinerea ordinii publice cu ocazia deschiderii anului şcolar preuniversitar. AFLĂ care sunt recomandările polițiștilor pentru șoferi, dar și pentru elevii care abia au început școala:
Inspectorul General al Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, a dispus luarea unor măsuri suplimentare pentru un început de an şcolar în siguranţă. În acest sens, luni, 14 septembrie a.c., 174 de poliţişti au fost alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, cu ocazia deschiderii unui nou an de învăţământ - anunță Biroul de Presă al IPJ BN.
Cei 153 de poliţişti de ordine publică, 10 de la poliţia rutieră, unul de la prevenire şi 10 poliţişti de la alte structuri au acţionat, suplimentar faţă de dispozitivul curent, în zona a 116 şcoli şi 27 de licee.
Poliţiştii au fost prezenţi la festivităţile care au marcat începutul anului şcolar şi au prezentat mesajul conducerii Poliţiei Române. Totodată, s-a acţionat pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.
Echipajele de poliţie rutieră au fluidizat traficul rutier, în zona adiacentă unităţilor şcolare, în intervalele orare în care s-a efectuat intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
Iată care sunt și recomandările polițiștilor bistrițeni pentru ca elevii să aibă un an școlar în siguranță:
Odată cu începerea anului şcolar 2015-2016, elevii au devenit o prezenţă permanentă în peisajul stradal, fiind participanţi la traficul rutier în calitate de pietoni, biciclişti şi pasageri în diferite mijloace de transport, astfel că siguranţa acestora a devenit o prioritate pentru poliţişti.
Pe parcursul anului şcolar preuniversitar, se va asigura prezenţa activă a politiştilor rutieri şi a celor de ordine publică în apropierea şcolilor, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri, pentru fluidizarea traficului rutier şi dirijarea elevilor la trecerile pentru pietoni situate în apropierea unităţilor şcolare.
Totodată, se vor intensifica activităţile de patrulare, urmărindu-se prevenirea absenteismului şcolar şi a activităţilor infracţionale, precum şi creşterea vizibilităţii elementului poliţienesc şi a gradului de siguranţă al minorilor.
Pentru evitarea accidentelor rutiere, îi sfătuim pe micii participanţi la traficul rutier să înveţe şi să respecte câteva reguli de circulaţie:
• Când doriţi să traversaţi strada, folosiţi întotdeauna trecerile pentru pietoni, marcate şi semnalizate corespunzător!
• Folosiţi regula de aur: ,,Opreşte!, Priveşte! Ascultă! Gândeşte!” şi nu traversaţi niciodată strada în fugă şi fără să vă asiguraţi!
• Atunci când alegeţi să vă deplasaţi în calitate de pietoni, folosiţi trotuarele situate pe marginea drumului, iar dacă acestea lipsesc, mergeţi pe partea stângă a drumului pentru a vedea din faţă maşinile care se apropie de voi!
• Când vă aflaţi într-un grup de copii, mergeţi unul în spatele celuilalt pentru a evita să fiţi accidentaţi!
• Dacă circulaţi cu bicicleta, purtaţi echipament de protecţie adecvat: cască, cotiere, genunchiere, veste reflectorizante;
• Alegeţi-vă locurile de joacă cât mai departe de drumul public!
Nici șoferii nu sunt uitați, pentru ei mesajul polițiștilor fiind: ATENŢIE! Conducători auto, a început școala!
A început noul an şcolar! Traficul rutier s-a aglomerat, conducătorii auto se grăbesc să ajungă la şcoală cu cei mici şi mai apoi la serviciu. Toate acestea fac strada un mediu nesigur, în special pentru elevi, care ies de sub supravegherea directă a părinţilor. Fie că se deplasează la şcoală pe jos, cu mijloacele de transport în comun sau sunt transportaţi de către părinţi cu autovehiculele personale, şcolarii sunt predispuşi riscului rutier mai mult ca oricând.
În contextul creşterii valorilor de trafic datorate începutului noului an şcolar, poliţiştii bistriţeni acţionează în zona unităţilor de învăţământ, pentru îmbunătăţirea siguranţei şcolare şi organizează activităţi preventiv-educative în vederea preîntâmpinării prducerii unor evenimente negative.
Siguranţa elevilor constituie o prioritate pentru poliţişti întrucât aceştia au devenit o prezenţă permanentă în peisajul stradal, fiind participanţi la traficul rutier în calitate de pietoni, biciclişti şi pasageri în diferite mijloace de transport.
Poliţia Rutieră Română atrage atenţia tuturor conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite în care sunt implicaţi pietoni, cu precădere minorii:
• Reduceţi viteza şi manifestaţi prudenţă sporită în apropierea trecerilor pentru pietoni pentru a-i putea observa din timp şi a le putea acorda acestora prioritate în deplină siguranţă;
• Adoptaţi un comportament preventiv în trafic şi adaptaţi în permanenţă viteza de deplasare, întrucât una dintre principalele cauze generatoare de accidente este tocmai indisciplina pietonală, mai exact traversarea neregulamentară a străzii, prin loc nepermis, în fugă şi fără o asigurare prealabilă;
• Fiţi precauţi în special în localităţile în care trotuarele lipsesc pe marginea drumului deoarece pietonii sunt nevoiţi să se deplaseze pe acostament sau chiar pe partea carosabilă, riscul implicării acestora în accidente rutiere crescând semnificativ;
Pe tot parcursul anului şcolar preuniversitar, se va asigura prezenţa activă a politiştilor rutieri şi a celor de ordine publică în apropierea şcolilor, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri, pentru fluidizarea traficului rutier şi dirijarea elevilor la trecerile pentru pietoni situate în apropierea unităţilor şcolare.