Elevii clasei a VIII-a A din cadrul Scolii Generale Avram Iancu s-au intrunit astazi pentru a dezbate problema saraciei si a excluziunii sociale. Au prezentat in diferite limbi statistici si solutii.
La Scoala Generala Avram Iancu, elevii clasei a VIII-a A au prezentat celor prezenti statistici privind cazurile de saracie, motivele excluziunii sociale si modalitati de reabilitare a situatiei.
Prezentat atat in limba franceza cat si in limba engleza, cei prezenti au putut afla ca anul 2010 a fost declarat la data de 21 ianuarie a.c. la Madrid ca fiind anul solidaritatii si s-a pornit o campanie la nivel european de informare si sensibilizare a populatiei in ceea ce priveste starea de saracie a europenilor si in special a copiilor.
La nivel de Europa, rata saraciei stabilita in luna a 12-a anului 2009 a fost de 15-20% astfel ca 84 milioane de europeni traiesc in saracie. In Romania, 60% din populatia minora traieste in saracie. Unu din trei copii sufera de malnutritie, 25% din minori sufera de boli cornice, 40.000 de copii din mediul rural renunta anual la scoala si doar unu din patru copii de la tara termina studiile liceale.
Cei mai expusi la saracie si excluziune sociala sunt rromii a caror minoritate etnica numara in prezent 10-12 milioane, imprastiati in toata Europa.
Elevii clasei a VIII-a au fost de parere ca sta in puterile noastre sa schimbam lumea, dar asta doar daca ne schimbam mentalitatea: “Lumea ar trebui sa fie mai atenta la nevoile celor din jur si sa nu ii mai judece pe ceilalti dupa culoare, provenienta etnica sau stare financiara. Asa cum se spune ca “Nu poti judeca o carte dupa coperti” la fel nu poti judeca un om dupa alte criterii inainte sa-l cunosti. Si nu trebuie sa spuneam doar cuvinte ci sa facem fapte care sa arate ca vrem sa-i ajutam si ca-i credem egali”, declara Alexandra Beudean, eleva in clasa VIII-a.
“Putem sa-i ajutam pe cei saraci prin a le da din putinul nostru, sau apeland la cei care au bani: organizatii, firme carora sa le prezentam cazurile. Daca vedem ca un copil este destept dar nu are posibilitate sa participe la concursuri sau olimpiade, sa facem cumva sa-l reliefam si sa-l ajutam noi” este de parere Mihai Zavoian, unul dintre elevii participanti.
Pe langa prezentari si solutii, elevii prezenti la dezbatere au interpretat si doua cantece cunoscute la nivel international si care trateaza problema saraciei si a implicarii omului in rezolvarea problemelor.