Când au muncit pentru ridicarea Zonei Industriale a Bistriței erau tineri și foarte tineri, plini de elan muncitoresc și poate prea puțin conștienți de faptul că ridicau o țară. Astăzi, după aproape 45 de ani, au părul cărunt, amintiri frumoase și o mândrie nespusă: ei sunt cei care au construit zona industrială a Bistriței. Și nu numai...
La inițiativa dr. ing. Augustin Munteanu, directori, maiștri, ingineri - odată angajați ai Grup Șantiere Dej-Bistrița (actuala ACI - Antrepriza de Construcții Industriale Bistrița), structură din cadrul Trustului de Construcții Industriale Cluj, s-au reîntâlnit astăzi la Bistrița, la restaurantul Terra. Au trecut zeci de ani de când împreună, lucrând umăr la umăr, au ridicat Zona Industrială a Bistriței, dar și fabricile din Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi.
Astăzi, majoritatea au părul alb, dar manifestă același entuziasm ca în tinerețe. Ba mai mult, când vorbesc despre ceea ce au ridicat împreună, parcă anii li se șterg de pe față, ”cam 30 de ani” - au estimat ei, zâmbind cu tâlc. Îi unește mândria de a fi ridicat zeci de fabrici în județ, își poartă un respect enorm și recunosc că sistemul în care au lucrat i-a făcut specialiști în construcții și hale industriale.
”Am venit să socializăm, să ne aducem aminte de ceea ce făcut...Ne-am pus amprenta asupra modificării structurii sociale a județului” - au spus organizatorii.
Au depănat amintiri din vremurile nu foarte îndepărtate și și-au amintit cum a început ridicarea zonei industriale a Bistriței după ce se desființase raionul și reorganizarea administrativă a înființat județul Bistrița-Năsăud, cu Bistrița reședință de județ. Prima lucrare pe care a făcut-o Șantierul 909 Bistrița a fost Palatul Administrativ de astăzi, din Piața Petru Rareș, după care a urmat sediul Poliției, etc. Prima fabrică? Fabrica de textile nețesute Netex!
”Am lucrat în mai multe județe până să ajung la Bistrița, dar aici a fost cel mai bine, am avut o colaborare extraordinară cu autorități-le locale de atunci. Gândiți-vă că aveam de cazat mii de muncitori, de le dat de mâncare, iar dacă nu am fi avut, de exemplu, sprijinul domnului viceprimar, apoi primar Gheorghe Șanta, ne-ar fi fost foarte greu să ne ducem misiunea la capăt” - și-a amintit unul dintre foștii directori. De altfel, în intervenția sa, Gheorghe Șanta le-a spus celor prezenți că lăsând la o parte modestia, ”ceea ce ați făcut este măreț, ați fost fondatorii orașului și ai județului”.
Cu toții și-au amintit cu nostalgie de directorul Gavril Beșa, pe care-l numiseră ”Babu” și despre care spun că le era ca un tată, un sfătuitor nemaipomenit și un înțelept cum rar au întâlnit, ”un deschizător de șantiere în județ”.
La întâlnire a fost prezent și Cazimir Varga, decanul de vârstă al întâlnirii și primul șef de șantier. Alături de soția sa, Varga și-a amintit că ”am fost o familie de nomazi”, care se plimbau prin tot județul și chiar prin țară, dintr-un șantier în altul, în funcție de lucrări.
În momentul de glorie al Grup Șantiere Dej-Bistrița (care reunea toate șantierele deschise în județ) au lucrat și peste 3000 de oameni, iar Petru Morariu, fost inspector de Personal, își amintește zâmbind că aveau 16 angajați care se numeau Ioan Mureșan. Ba mai mult, câțiva dintre ei aveau în comun și inițiala tatălui. Numai personalul TESA număra peste 300 de oameni la un moment dat, iar de Sfântul Ion erau peste 30 de sărbătoriți.
CITEȘTE lista fabricilor ridicate de fostele Grupuri de Șantiere în Bistrița-Năsăud:
BISTRIȚA: Fabrica de Textile Nețesute NETEX, Fabrica de bere, Fabrica de PAL și PAL Melaminat, Întreprinderea de Utilaj Chimic, Turnătoria de Oțel și Forjă, Fabrica de Armături din Oțel, Țesătoria de mătase, Moara de grâu și fabrica de pâine, Fabrica de tablouri electrice, Fabrica de dispozitive hidropneumatice, Filatura de mătase, Fabrica de acumulatori, Fabrica de mobilă, Întreprinderea de Utilaj pentru Materiale de Construcții și Filtre, Abatorul pentru porci, vite, păsări; Crescătorii de viței, porci, pui, găini; Fabrica de cabluri și conductori electrici
BECLEAN: Topitoria de in și cânepă, Trăgătoria de Oțel Moale, Laminor pentru Oțel Beton, Filatura de In, Fabrica de covoare
NĂSĂUD: Fabrica de țesături extralate, Fabrica de mase plastice, Fabrica de prelucrare a laptelui
SÂNGEORZ-BĂI: Fabrica de tricotaje