În perioada 15 mai – 15 iulie 2016, Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrita implementează proiectul internațional Educație și Artă în săptămâna prieteniei româno-poloneze, cofinanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2016.
Scopul principal al proiectului este de a consolida relațiile de colaborare între orașele înfrățite Bistrița - România și Zielona Gora - Polonia, având ca parteneri Fundația Europeană pentru Educație și Cultură.
Astfel, principala activitate s-a derulat în perioada 23 – 27 mai 2016, când un grup de 10 tineri polonezi și 2 cadre didactice reprezentanți ai Fundației Europene pentru Educație și Cultură din Zielona Gora, au sosit la Bistrița pentru a derula, împreună cu 10 tineri voluntari ai Asociației Tineri pentru Comunitate Bistrița și 10 elevi ai Școlii Gimnaziale Dumitrița, o serie de activități educative, creative, culturale și artistice.
Dintre acestea, menționăm seminarul gastronomic internațional și zidul prieteniei româno-poloneze prezentând imagini din orașele înfrățite și realizat prin tehnicile pictură și graffiti. Ambele acțiuni au fost organizate în Parcul Municipal în data de 24 mai 2016, când am sărbătorit și Ziua Europeană a Parcurilor.
O altă activitate pe placul participanților a fost marcarea Aleii Pietonale din Pădurea Schullerwald când cei 30 de participanți au lucrat în echipa și au pictat simboluri din natură. Activitățile educative s-au derulat pe parcursul a două zile, la Școala Gimnazială Dumitrița și Colegiul Național Andrei Mureșanu și au inclus vizite ale celor două școli, asistențe la ore și o lecție deschisă la limba engleză susținută de prof. Hangea Cristina.
De asemenea, proiectul a inclus vizite turistice în Bistrița la principalele atracții turistice: Biserica Evanghelică, Complexul Sugălete, Zona Pietonală Liviu Rebreanu, Turnul Dogarilor, precum și o vizită la Centrul de Informare Turistică Bistrița, organizată de reprezentanții Primăriei Municipiului Bistrița.
În urma participării la acest proiect, tinerii au devenit mai informați cu privire la cultura, gastronomia, potențialul turistic și sistemul de învățământ din țările partenere, au devenit mai toleranți, mai solidari și au contribuit la consolidarea unei prietenii și a unor relații de colaborare între organizațiile partenere.
La buna desfășurare a proiectului, au contribuit și partenerii locali: Școala Gimnazială Dumitrița și Colegiul Național Andrei Mureșanu.
Mai multe informații despre acest proiect, precum și poze, vor putea fi vizualizate pe site-ul deja existent al proiectului, http://bistrita-zielonagora.ro/zielona-gora/?lang=ro, precum și pe pagina de facebook a Asociației Tineri pentru Comunitate Bistrița.