Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  59 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015EDITORIAL: Pe sărmani cine îi învață să nu mai fie săraci, murdari și resemnați?

19/12/2017 12:00:04 Ana ȘTEFĂNEL  
Campania „Dăruiește un Crăciun” organizată de Off-Road Năsăud mi-a arătat o Românie subjugată, în stare de putrefacție, urât mirositoare și plină de boli. Familiile la care am fost au nevoie de alimente, haine, copiii vor jucării. Cea mai mare nevoie pe care o au ei, și nu știu, e nevoia de educație - iar asta nu se rezolvă cu o campanie.

Nu e prima campanie de Crăciun la care particip, însă e prima la care am ajuns în locuri foarte izolate - datorită organizației Off-Road Năsăud. Despre experiența de weekendul trecut, am scris AICI.

Nu mi-am putut imagina niciodată câtă mizerie, cât necaz poate fi în case în care locuiesc tați, mame, bunici și copii. Copii cu ochi care sclipesc ca niște stele, ochi care licăresc în spatele hainelor vechi și murdare, a mirosurilor greu de suportat.

Organizația Off-Road Năsăud a adunat pentru ei alimente, haine, jucării și tot felul de lucruri care să le facă sărbătorile puțin mai frumoase, să aibă ce să pună pe masă și pe ei - căci stau în frig, desculți. Nu m-au mirat comentariile negative, de ce îi ajutăm pe ei și nu pe alții, de ce am făcut așa și nu altfel. În schimb, mi-au întărit convingerile - ale mele și ale celor cu care am fost în campanie.

Singura salvare pentru ei, educația

Noi le-am făcut o mică bucurie, însă cazurile sunt departe de a fi rezolvate. Oamenii pe care i-am văzut se complac în situație, așteaptă ajutoarele pe care le primesc în preajma sărbătorilor, se plâng, duc o viață grea, însă nu fac nimic să schimbe asta. De ce? Dintr-o dureroasă lipsă de educație. 

Unde e statul? Unde e societatea? Semenii noștri trăiesc în sălbăticie, iar noi stăm la câțiva kilometri de ei și ne prefacem că nu există. Copiii aceia vor crește și, la rândul lor, vor crește alți copii ca ei. Puțini sunt cei care merg la școală, puțini sunt cei încurajați de părinți să învețe. Nu știu să se exprime, cred că a trăi în mizerie este o stare normală și și-o asumă. 

Sunt victime ale unui sistem care nu știe sau nu vrea să îi integreze. Sunt victimele noastre, ale celor care ne uităm nepăsători cum niște copii nu au șansa de a fi parte a unui grup, nu au șansa de a învăța să se comporte. În tot acest timp, părinții lor continuă să facă alți și alți copii. Tot din lipsa educației, din lipsa cunoașterii.

La fel ca cei care i-au crescut pe ei, efectiv nu știu că viața pe care o duc ei nu e una normală. Nu e normal să nu ai ce să le pui celor șapte copii pe masă, dar te pregătești pentru sosirea celui de-al optulea. 

Domnilor politicieni care umblați prin județ în preajma campaniilor electorale și postați poze pe Facebook cu familii amărâte, cunoașteți aceste situații. Aștept cu nerăbdare, din partea dumneavoastră, un program dedicat acestor oameni, unul care să poată fi pus în practică, elaborat de specialiști și cu rezultate în viitor.

Eu o să merg în fiecare an în campanii de Crăciun, dar aș vrea să nu mai fie nevoie. Vreau să dezvoltați strategii prin care acești oameni să se integreze în societate, să învețe că a mânca e un lucru normal și necesar în fiecare zi, că spălatul e obligatoriu și că acești copii trebuie educați, nu chinuiți.

Foto: Silviu Gălățan

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro