Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  46 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Niciunde prostia nu fu mai scumpă! Peste 40 de milioane de euro aruncați pe un proiect ECOLOGIC care… poluează. Noaptea minții!

29/08/2016 13:52:58 Claudia ANDRON  
N-a fost politician de calibru care să nu se dea mare și să ne explice superior ce minune de proiect era ăsta cu deșeurile. Ceva ce n-a văzut România. Unic. Pilot. Da’ cum se pozau toți, cum declarau, câtă mândrie. Și vai cum pute astăzi gunoiul din proiectul ECOLOGIC care poluează. PD-L a pregătit cartoful fierbinte, PSD l-a luat și s-a fript.

Cu adevărat noaptea minții ce trăim astăzi cu minunatul, unicul, extraordinarul Proiect de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Bistrița-Năsăud. Visau politicienii noștri să intrăm în istorie cu așa minune de proiect-pilot în România, urma să fim modelul de succes pentru toată țara. Minunea lumii, nu alta! Și acum stăm cu gunoiul la poartă că a crăpat proiectul cam prin părţile esențiale. Și gunoiul a început să pută oricât de bine a fost ascuns.

 

Este atât de complicată povestea acestui proiect, încât am să încerc să o simplific cât mai mult să fie pe înțelesul tuturor, să priceapă toți de ce și din vina cui stăm astăzi cu gunoiul la poartă, containerele dintre blocuri put ca naiba, groapa de gunoi e aproape plină și orice loc ferit riscă să fie umplut de gunoaie în următoarea perioadă.

 

Să începem cu începutul. Derularea acestui proiect a început în 2009, când în fruntea Consiliului Județean era Liviu Rusu (PD-L). Manager al proiectului a fost nimeni altul decât Vasile Moldovan (PD-L), fostul primar al Bistriței. Ei sunt cei care au gândit acest proiect, l-au conturat și l-au girat. Atunci a luat ființă și ADI Deșeuri - Agenția de Dezvoltare Intercomunitară, care reunea primăriile din tot județul - beneficiarii și coordonatorii proiectului. Noua instituție s-a transformat rapid într-un angajator politic unde ajungeau toți cei cu conexiuni politice în căutarea unei slujbe faine, de stat la stat. Salarii mari, muncă puțină, competențe - deloc. Era important doar să vrei și să ai propteaua politică ca să te angajezi aici. Mai departe, liniște și pace.

În linii mari, proiectul își propunea să închidă toate gropile de gunoi neconforme din județ și să implementeze un sistem unic de gestionare care să controleze de la colectare și transport, până la reciclarea deșeurilor în depozitul înființat la Tărpiu. O minune de proiect, în conformitate cu normele UE. Dar, proiectul european, gândirea și implementarea… românească. 

Cum bugetul era generos, zeci de milioane de euro fiind disponibili pentru punerea lui în practică, banii au zburat în stânga și în dreapta pe soluții proaste. Proiectul în sine, studiile de fezabilitate, oportunitate (etc.), toate plătite cu bani grei, arată astăzi că au fost bani aruncați în vânt. Nu au fost în stare să evalueze corect populația județului, cantitățile de gunoi pe care le producem și nici măcar locul potrivit pentru amenajarea gropii (făcută în pantă, deasupra unor izvoare).

În perioada 2009-2012 au fost tocate cu talent majoritatea zecilor de milioane de euro din proiect. Fiecare idee a fost scump plătită, iar tot proiectul a costat peste 40 de milioane de euro. Unii vorbesc că suma totală ar fi de 49 milioane de euro.

În 2012 are loc schimbarea polilor de forță politici, iar PSD preia conducerea Consiliului Județean și cartoful fierbinte copt de PD-L cu acest proiect. Dacă recitim articolele din acea vreme și declarațiile noului președinte al CJ - Radu Moldovan, printre rânduri se citește nemulțumirea față de acest proiect. Dar cum să te opui public unui proiect care suna bine, se tocaseră pentru el zeci de milioane de euro, iar orice contestație putea bloca bugetul județului care ar fi trebuit să restituie zecile de milioane de euro alocate de UE?!

Astfel, Radu Moldovan a luat cartoful fierbinte în mână, a spus că frige, a suflat pe el, iar la nivelul declarațiilor a încercat să-și păstreze optimismul și să dreagă busuiocul din mers. 

Dar, s-a mers din rău în mai rău. Sub conducerea sa, Vitalia Servicii pentru Mediu SA câștigă licitația pentru transportul gunoiului și începe operarea. La Bistrița, cum nu se poate mai rău. Cum sutele de mii de euro alocate în proiect pentru campania de informare s-au tocat pe nimeni nu știe ce, bistrițenii nu au știut cum să arunce gunoiul selectiv și s-a ajuns la soluția de compromis ca toate containerele să fie pentru deșeuri mixte. Colac peste pupăză, Vitalia începe licitația nepregătită, cu mașinile de la groapa de gunoi (cumpărate din proiect) și cu cele închiriate de la Urbana, și în presă apar fotografiile care arată că gunoiul depus selectiv se ridică la comun. Degringoladă totală și începutul haosului! Bistrițenii aruncă orice și oriunde la gunoi, iar Vitalia, sub presiunea municipalității, ridică tot, dar pierde la deșeuri reciclabile și „câștigă” la gunoi mixt, care umple unica celulă de depozitare din groapa de la Tărpiu. 

Totul culminează în 8 august 2016 când Vitalia anunță public că denunță contractul, dar uită să spună că e pe punctul de a-și pierde licența. Lucru anunțat de ANRSC fix o zi mai târziu. 

Este greu de crezut că președintele Radu Moldovan, șeful ADI - Dragomir Câmpan și primarii care fac parte din ADI nu au știut din timp că situația e cât se poate de critică și, în lipsa unui operator, județul riscă să fie îngropat în gunoaie. Au știut și au tăcut. Până în ziua în care Ovidiu Crețu, primarul Bistriței (PSD), și-a asumat public toate huiduielile și a organizat o conferință de presă în care anunța haosul. De ce Ovidiu Crețu?! Simplu. Nu mai are nicio miză politică personală în perspectivă, nu va mai candida, e învățat cu oprobriul public, iar în plus, Bistrița urma să fie cel mai puternic afectată de criza gunoaielor. 

Mai mult, trebuia creată public criza pentru ca prefectul să poată decreta „starea de urgență” și să deblocheze și simplifice procedurile de contractare a viitorului operator. După ce Radu Moldovan a plecat în concediu, Ovidiu Crețu a preluat atribuțiile de președinte al ADI Deșeuri și a încercat să dreagă busuiocul din mers. Aproape zi de zi, timp de două săptămâni, toți primarii din județ s-au întâlnit la Consiliul Județean și au discutat și răsdiscutat ce naiba să facă. S-a căzut de acord pe: decretarea stării de urgență, găsirea unui operator temporar prin procedura simplificată, organizarea unei noi licitații și impunerea taxei de salubrizare la nivelul fiecărei primării (bistrițenii vor plăti o dată la impozite și această taxă). Doar că problemele nu se termină aici și soluțiile sunt bune în teorie. Sunt primării care nu au bani de salarii, darămite să achite taxa de gunoi, nu au prins în buget astfel de cheltuieli, primarii își ridică cetățenii în cap, riscă în toată această perioadă să se trezească cu gropi de gunoi ad-hoc peste tot. Un haos total care, fără doar și poate, va fi decontat politic de PSD, partidul care conduce astăzi județul prin primari, șefi de instituții, etc. 

Așadar, PSD a luat cartoful fierbinte pregătit de PD-L și, neluând măsuri din timp și explicând public care sunt problemele proiectului, a ajuns acum să-l deconteze politic și să găsească soluții, unele extrem de riscante, prin care să scoată județul de sub gunoaie. PD-L tace că știe ce a livrat și cum a tocat cele peste 40 de milioane de euro, iar PNL nu are ce spune că a privit de pe margine și a dat votul tuturor, în funcție de conjunctura politică în care erau.

Din păcate, problemele nu se vor termina aici. Groapa de gunoi, singura celulă construită, e aproape plină, iar construcția celei de a doua celule, care trebuia să înceapă anul trecut, nu a început. 

ADI, cu tot cu primari și șefii de instituții cu atribuții în zona mediului și a sănătății publice, ar trebui să-și sufulce imediat mânecile și să-și bată capul să găsească soluții pentru groapa de gunoi pe termen scurt, mediu și lung. Fără partea de reciclare, groapa se umple mai rapid decât s-a estimat - 20 de ani, în curând nu vom avea unde depozita și dezastrul va fi infinit mai mare decât e astăzi. Ceasul al doisprezecelea a trecut! Trezirea, până nu vă treziți cu gunoiul în instituții sau acasă, că nemulțumirea oamenilor e mare!

Este de neconceput cum nu au evaluat politicienii impactul ratării acestui proiect având în vedere că el afectează toată populația județului. Este serviciu PUBLIC și atinge fiecare bistrițean, iar decontul politic va fi cumplit. Iar lecția care ar trebui să o învețe din acest proiect dezastru este că în serviciile publice, acolo unde sunt afectați toți bistrițenii, imaginea și confortul unui județ întreg este în joc - nu este loc de prietenii în alegerea firmelor. Ori prieteniile și clientela politică au lăsat astăzi un județ întreg în gunoi. Sub ochii tuturor politicienilor, ai tuturor șefilor de instituții, cu încuvințarea și aprobarea lor, a celor plătiți de stat să nu permită astfel de lucruri și aleși de noi cu încredere să ne reprezinte interesele.

ADI Deșeuri este de asemenea exemplul viu de incompetență. Într-o instituție nou creată s-au așezat în funcții tot cu gir politic toți ginereii, mimozele și incompetenții rămași fără slujbă. Acum, serios, aștepta cineva de la ei să gestioneze profesional un astfel de proiect? Ce știau ei despre gunoaie? Au întrebat pe cineva unde nu au știut? Nu! I-aș da pe toți afară, urgent! 

Aș vrea să-i văd acum pe toți șefii de instituții la treabă! Să facă numai ce au în fișa postului! Și pe toți deștepții, înțelepții și marii gospodari ai județului, aleșii noștri, vreau să-i văd că-și pun IMEDIAT capul la contribuție și găsesc soluții, se organizează și salvează ce mai poate fi salvat! Nu numai partea cu colectarea, ci și cea cu groapa - că acolo e evoluția crizei în viitorul apropiat.

Gunoiul pute și nervii bistrițenilor sunt întinși la maxim! În mizerie nu trăim! Că nu ne place!

 

Citește pe aceeași temă și: 

ANALIZĂ: Sufocați de gunoaie într-un proiect ECOLOGIC deturnat de interese de zeci de milioane de euro

8735 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro