Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  99 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Fă ce face politicianul! Urmărește-l, bagă-l în mașină, du-l la Poliție!

18/06/2016 19:43:31 Claudia ANDRON  
Ori suntem golani, ori suntem domni și doamne cu principii în țara asta! Că speța-i simplă. S-au întâlnit în trafic doi. Un el și o ea. El, politician. Ea, o doamnă. Din păcate, amândoi erau români. Și pe la noi, unele ne sunt principiile și cu totul altele acțiunile. Condamnăm violența când e vorba de alții. Când ne convine nouă, e bună. Nu e!

Sună bine titlul, așa este?! Violent, dar bine. Teoretic, nu ne place violența. Practic, când nu e împotriva noastră și în anumite contexte e bună. Dacă v-a atras titlul, foarte probabil ca deși la nivelul declarațiilor să fiți împotriva violenței, când un anumit context/personaj nu vă place, violența e bună, scuzabilă. Nu e bună. Că uitați unde a dus. S-a pornit de la o violență verbală, s-a continuat cu un picior în mașină și s-a încheiat cu o smotoceală jenantă pentru ambele personaje.

Una-i teoria și alta-i practica în țara asta. Din gură, pretindem civilizație, inclusiv în trafic și pretindem că o oferim. Practic, nu prea o facem, ne pierdem ușor cumpătul. Prea ușor. Și asta pentru că ne lipsește civilizația. Pe care o clamăm, pretindem că o avem, dar când ar trebui să o folosim nu e la noi. Dar pretindem să fie la celălalt. Nu o avem niciunii. Și de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Uitați-vă la comentariile de la articolele cu Jenor Beudean. Aproape toți condamnă violența, dar toți ar folosi-o, măcar puțin, prin părțile... educative. Ea a dat în mașină, cum să nu-i dai tocul? El a smotocit-o, cum să nu-l caftești? Nu sunt prea mulți care să condamne lipsa de educație a amândurora. Că de acolo a pornit totul și apoi, cu violența verbală și fizică s-au jucat amândoi și au ieșit unul mai șifonat ca altul. Doar ce să iasă bun din violență?

Ea, învăluită și cu telefonul la ureche, ignoră regulile de circulație și trece pe roșu. Nu știu dacă agale sau nu, nu-mi dau seama. El o vede, dar, ca un... domn, nu ratează o înjurătură. Doamna, nu se lasă nici ea. Și, demonstrativ, speriată de mașina care nu-mi dau seama dacă a vrut să o ocolească sau a mimat o acroșare, îi arde un picior în ușă și pleacă furioasă, dar victorioasă. A rezolvat problema. Nu civilizat, ci cu un picior în ușă. Jenor Beudean, cel care condamnă și el astăzi violența și o regretă, în loc să se calmeze și să-și amintească că e vicepreședinte PNL, că ar trebui să fie un exemplu, un model dacă tot a vrut să fie primar, o urmărește și, fără să se gândească la civilizație, educație și alte calități clamate ca indispensabile unui domn, mai ales politician, se ia la o încinsă cu doamna în mijlocul străzii.

Nu sunteți voi doi cei care astăzi condamnați violența? Doamna zice că a fost agresată de un domn și nu se face așa, dar recunoaște că a ridicat piciorul la portieră. Domnul se apără și zice că și el a fost agresat de doamna care i-a lovit bijuteria și a ripostat cum l-au dus nervii.

Morala.

Dacă te pretinzi o doamnă și vrei să fii tratată ca atare, ridică piciorul cel mult pe toc. Dacă ai fost neatentă și ai traversat pe roșu, scuză-te cu un zâmbet și culoarea părului. Mi s-a întâmplat și mie să fiu neatentă, dar un zâmbet vinovat l-a făcut pe celălalt să-și uite înjurătura în vârful buzelor.

Nu înjura și nu ridica piciorul la portieră. Nu așa face o doamnă. Mai ales dacă nu știi sigur că ai calități de Xena - prințesa războinică sau măcar un alergat viteză ca și Gabriela Szabo. Adică ori doamnă până la capăt, ori războinică șmecheră până la capăt. Sună aiurea să te plângi după aia. La început eram Xena și apoi am vrut să fiu prințesă. Ori, ori.  Nu poți să strigi după ce ai lovit: Stop! Nu da! Sunt o domnă, ce p...ana mea! Nu ești. Nu bate ce zici cu acțiunea. Nu te va trata nimeni ca pe o doamnă dacă înjuri și lovești. Și violența nu numai că nu dă bine la imaginea unei doamne, dar se poate și sfârși prost, că fix la forțe și lovituri nu suntem egale cu bărbații. În trafic se putea să dai de unul care-și caftește nevasta tot a doua zi și se putea sfârși mult mai nasol, pe loc, fără urmăriri. Și apoi, până la dreptăți în instanță, cât timp din viață pierdut, câți nervi, bani, sănătate... De ce, dacă ai fi putut preveni totul cu un zâmbet? Chiar și vinovat! Am greșit, scuze, sunt blondă :)

Politicianule. Domnule. Bărbatule care ești. În primul rând, dacă vrei să-ți măsori forțele în luptă dreaptă, fă-o cu unul de talia ta. Încearcă să-l bagi pe unul de 1,90 și 100 kg în mașină. Și la box și la judo e pe sexe și categorii. Atunci vedem cât ești de puternic. Altfel pari un bărbat slab, care își pune forța cu o femeie, jumătate cât el.

Da! A greșit! A intrat pe roșu! I-ai salvat viața, erai un erou! De ce în loc să admiri inocența blondă cu care trecea prin fața morții, te-ai apucat să o înjuri? Ai făcut rahatul praf. Din salvator, te-ai făcut agresor. Recunosc că suntem blonde, că greșim și că e greu să ne ierți iar și iar. Dar, fii bărbat! Cică bărbat adevărat e ăla care poate îndura – zice o prietenă ;) Și noi vă iertăm vouă. Nimeni nu-i perfect. Nici voi, nici noi. Dar mai lasă și tu de la tine, nu înjura toate rătăcitele din trafic. Salvează-le! Fii îngerul lor fără ca ele să o știe. Mai ales dacă ești politician. Poi nu vroiai tu să salvezi comuna, județul, țara?! Începe cu zăpăcitele și zăpăciții care traversează aiurea, nu dau prioritate în trafic, etc. Ocrotește-i! Fii exemplu! De pus forțele și mintea cu o femeie în stradă – uită! Toată lumea te va judeca ca fiind un golan. Nu ca pe un domn, oricât ai pretinde asta după.

Când mai ești și politician, se complică rău de tot treaba. Când te-ai făcut politician și ai sperat la anumite demnități publice, ți-ai asumat niște chestii în schimb. Că o să înghiți multe. Că nu poți să fii măcar de dragul imaginii așa cum îți vine să fii, primitiv uneori. Că nu vei mai putea să spui ce vrei, ci ce trebuie și se cade, că nu poți să înjuri în trafic ca orice... muritor. Ești sau pretinzi să fii cineva și atunci trebuie să te ridici la nivelul statutului pe care singur ți l-ai dorit, asumat, cu bune și rele. Avantaje și dezavantaje. Fii un domn, fii un exemplu, ce să mai vorbim de eleganța și erudiția liberalilor. Jenor Beudean a uitat sub imperiul nervilor, care nu-i scuză deloc gestul, că este politician și politicul l-a taxat grav imediat. L-a exclus și i-a spulberat toate visele și investiția în politică. Poate fi o bună lecție pentru orice politician. Intră repede oricine și la fel de repede poate ieși, indiferent de cât timp și bani a investit, condamnat și judecat fără drept de apel de opinia publică.

Înainte de a pretinde că ești un domn sau un politician, fii un domn și un politician prin fapte care duc la evoluția societății, nu la involuție. Înainte de a pretinde să fii tratată ca o doamnă, fii o doamnă prin atitudine, limbaj și gesturi.

Să corelăm puțin fapta cu idealurile și vorba în țara asta. Dar, noi suntem români, cei care blamăm corupția și suntem fanii DNA și la vot punem ștampila pe primari condamnați sau cercetați pentru fapte de corupție. Cine să mai înțeleagă ce vrem? Că una zicem și alta facem. 

11403 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro