Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015EDITORIAL: Demiterea lui Ogâgău, un precedent periculos. Vine iarna, ne reamintim de Wonderland

29/09/2017 12:16:14 Ana ȘTEFĂNEL  
Situația din Sîngeorz-Băi este un subiect care arde zilele acestea. Traian Ogâgău este în pericol să fie demis, însă la o analiză puțin mai atentă, ne putem da ușor seama că precedentul creat astfel este deosebit de periculos. Să nu uităm că vine iarna și bistrițenii își vor aminti de pârtia de schi.

Sîngeorzenii au strâns într-un timp record semnături pentru a organiza un referendum de demitere a primarului Traian Ogâgău. Tot pe repede-înainte a acționat și Instituția Prefectului care, prin vocea lui Ovidiu Frenț, a anunțat că nu va aștepta 30 de zile pentru a veni cu un răspuns, ci va soluționa cererea chiar săptămâna aceasta.

 

Zis și făcut. Prefectura a început să trimită adrese către instituții, iar acestea trebuie să își desemneze reprezentanți în comisia de organizare a referendumului. Totul pe fast-forward, de parcă demiterea unui primar e un lucru care se întâmplă zilnic.

 

STOP-CADRU.

 

Să ne oprim puțin și să facem un exercițiu de imaginație. Să spunem că semnăturile de pe lista respectivă, aproape trei mii, sunt conforme. Sîngeorzenii vor merge la vot și vor decide să îl demită pe cel pe care l-au ales în 5 iunie 2016. Este un act democratic, ei au dreptul să își schimbe primarul dacă acesta nu administrează orașul așa cum trebuie. Prefectul spune că motivele sîngeorzenilor sunt bine întemeiate. Nu știm cine și cât timp a dedicat pentru a analiza acele motive, dar să luăm de bună și această afirmație - ziceam că e un exercițiu de imaginație.

 

În același scenariu, să considerăm că Traian Ogâgău va fi demis și înlocuit în funcția de primar a orașului Sîngeorz-Băi. Câți oameni iau în calcul precedentul deosebit de periculos care se creează? Să nu uităm că în Bistrița-Năsăud au fost primari aleși cu 30-35%, procent periculos pentru ei, la următoarea greșeală - cât de mică.

 

De la Sîngeorz-Băi, la Bistrița - un singur pas

 

De asemenea, se apropie iarna. Bistrițenii își vor aminti câți bani a îngropat administrația municipală în Dealul Cocoșului, într-o pârtie de schi nefuncțională. Ovidiu Crețu a fost reales primar al Bistriței în 2016, dar cu o prezență foarte mică la vot. Dacă bistrițenii se vor enerva într-o zi frumoasă de iarnă și vor începe să strângă semnături?

 

Precedentul este deosebit de periculos. Pe de altă parte, organizarea unui referendum este un act perfect democratic, cetățenii au dreptul să ia o asemenea decizie. Instituția Prefectului are, în primul rând, datoria de a media astfel de conflicte. Nu am văzut săptămâna aceasta nicio declarație în acest sens, prefectul a făcut afirmații pe grabă și a spus că nu va aștepta 30 de zile. Dacă mediere n-a fost, aceeași instituție are obligația de a verifica motivațiile semnatarilor și mai ales de a verifica veridicitatea semnăturilor, cu ajutorul poliției. Nu mai vorbim de faptul că printre motivele semnatarilor se regăsesc și acuzații de natură penală la adresa lui Traian Ogâgău. Acuzații care, evident trebuie dovedite înainte ca Prefectura, garantul legalității, să vină cu o decizie fermă.

 

Abia apoi, după ce toate lucrurile au fost analizate în amănunt (și nu în câteva zile, nu pe fast-forward) se pot trage concluziile. Abia apoi, cetățenii care l-au votat și cei care nu l-a votat pe Traian Ogâgău trebuie rechemați la urne, dacă situația o impune.

 

Sintagma «act democratic» trebuie să fie și un adevăr absolut, nu o mască pentru interesele unora sau a altora.

10928 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro