Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  47 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Da’ de unde știa puștiul să conducă mașina?

12/04/2017 09:27:00 Claudia ANDRON  
Îi învățați să mănânce, apoi să meargă și, ca să arătați că pot fi bărbați de mici, să înjure grosolan și… să conducă mașina. Așa fac bărbații, fiule! Și tâmpiții care ajung părinți. Apoi plângeți ce-a făcut odrasla și căutați vina în toți. Uitați-vă ce i-ați învățat. Ultimul vinovat e pruncul. Victime vă putem cădea toți.

Niciodată nu am înțeles de ce copilașii sunt învățați să înjure imediat după ce au început să rostească mama și tata. Și ce fețe de părinți și bunici fericiți am văzut când pruncii rosteau înjurăturile. Incredibilă dovadă de prostie!

 

După câțiva ani, îi dau peste gură că înjură, își înjură și părinții, care l-au crescut și l-au iubit ca pe ochii din cap. Păi nu voi l-ați învățat? Nu mai e distractiv? Face parte din educația celor șapte ani de acasă, asta l-ați învățat. Și nu e singura prostie învățată acasă.

 

Când am auzit de cazul puștiului de 14 ani, urmărit de la Beclean la Bistrița de polițiștii de la rutieră, primul lucru la care m-am gândit a fost de unde știe puștiul să conducă. Are 14 ani. La școală nu se predă asta. Fii-mea are 16 ani și dacă-i dai cheile de la mașină nu va reuși să pornească mașina, darămite să o scoată pe poartă. Știu adulți care nu pot face asta dacă nu au învățat cum să o facă. Condusul e o chestie care se învață. Deci? Cine l-a învățat pe puști? Vă spun eu.

 

Tatăl. I-a permis să se urce de când avea 8-9 ani la volanul unui tractor. Apoi a început să conducă câte puțin. Înainte cu câteva zile de a lua mașina și de a o zbughi pe șosele i-a fost încredințat un autoturism să-l conducă. Tatăl a știut. Deci, acest adolescent rebel a fost educat și i s-a tolerat în familie să conducă când nu avea vârsta și deprinderile pentru asta.

 

Mai mult, a fost încurajat să creadă că nu i se poate întâmpla nimic dacă prin zonă nu sunt polițiștii. Aşa că nu mă miră deloc ce s-a întâmplat. Era previzibil. Un adolescent rebel, care știe să conducă, poate încerca să ia mașina părinților pentru o tură, într-un moment de revoltă în care va încerca să atragă atenția asupra lui.

 

Toți am fost adolescenți, toți am fost rebeli, inclusiv eu. Diferența e că nu toți am știut să conducem mașina ca să fi făcut și nebunia asta. Pe discernământul unui adolescent nu te poți baza. Sigur, sunt și puști care au fost învățați de tați viteji să conducă, însă nu au ieșit încă pe drum cu mașina. Dar dacă vrei cu adevărat să previi un risc pe criza vârstei și să nu te lași în baza discernământului copilului - preventiv, nu-l înveți să conducă mașina, ci să se dea cu bicicleta. 

 

Doar o minune a făcut ca puștiul să nu fie rănit sau să nu rănească pe alții. Aventura s-a încheiat doar cu daune materiale și un scandal în presă. 

 

În opinia mea, polițiștii au gestionat chiar bine cazul, având în vedere ce mașină conduceau și ce alternative aveau. Puteau să îi tragă în roți, să îl bage într-un șanț, ori toți știm ce șanțuri criminale sunt pe DN 17, poți muri în ele și cu viteză mică, darămite cum gonea puștiul în afara localităților.

 

Dacă astăzi opinia publică face glume pe seama polițiștilor care nu au reușit să-l ajungă, ignorând că aceștia conduc Dacii Logan cu 300.000 km la bord, mă gândesc numai la ce revoltă s-ar fi iscat dacă păţea ceva copilul sau pompierul în care a intrat - o victimă nevinovată în toată nebunia asta.

 

Polițiștii ar fi fost de vină, praf îi făceam cu toții! Pe de-o parte era un puști rebel, cum avem mulți pe acasă, iar de cealaltă parte niște polițiști care nu ar fi făcut ce trebuia, nu? 

 

În locul șefilor din IPJ BN m-aș gândi, pornind de la acest caz, și la ce mașini conduc polițiștii. Sunt de râsul curcilor și vina nu este a polițiștilor din teren. Nu-i poți trimite cu jafurile ălea de mașini să facă „lege și ordine”. Să se facă de râs, da! Și ce ne mai plac nouă, cetățenilor, bancurile cu polițiști. Și să ne revoltăm pe de altă parte că nu-și fac treaba. Poate că și-ar face-o, dar nu au nici cu ce.

 

Mi-ar plăcea ca din toată această aventură să rămânem cu toții cu o învățătură. Nu puneți copiilor în mână jucării care pot ucide la un moment dat! Pe ei sau pe alții. Nu-l înveți să pornească mașina, ca apoi tot pe copil să dai vina că a luat-o pe drum!

 

O fi și el vinovat, dar mai vinovat ești tu, tată care l-ai învățat să conducă, sperând doar că nu va lua niciodată mașina. Nu ai luat probabil în calcul nicio secundă varinta asta, gândindu-te că știe el ce i-ai face dacă ar îndrăzni! Dar până îl prinzi să îi aplici corecția meritată, răul poate fi făcut. Așa că mai bine să preveniți, decât să plângeți pe marginea drumului și voi și alții, total nevinovați.

17594 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro