Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  17 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015EDITORIAL: Dacă ajungi la Urgențe, privește în jurul tău. Chiar nu e nimeni mai important?

23/08/2017 12:09:46 Ana ȘTEFĂNEL  
Știrea publicată în Bistrițeanul.ro referitoare la supraaglomerarea de la UPU Bistrița a stârnit multe comentarii. E adevărat că sunt situații în care nu totul merge cum trebuie când ajungem la Urgențe, dar la fel de adevărat e și că multe persoane merg la UPU să scape de făcut programări. Să fim corecți.

Sistemul de sănătate din România are mari probleme, iar asta nu mai e un secret pentru nimeni. La fel cum pacienții din România au probleme: lipsa medicamentelor, bani puțini, condiții proaste în multe spitale din țară. Da, neajunsurile sunt nenumărate, însă și simțul civic lipsește în foarte multe cazuri.

 

Ieri am scris despre supraaglomerarea de la UPU Bistrița, despre cum o mână de oameni pregătiți să se confrunte cu 20.000 de cazuri pe an au ajuns deja la un număr dublu de situații pe care trebuie să le gestioneze. Care este motivul? ISU Bistrița spune că numărul de intervenții a scăzut comparativ cu anul trecut, deci nu aceasta este cauza. 

 

În schimb, medicul șef de la UPU Bistrița ne-a spus că doar 10-15% dintre persoanele care ajung la ei reprezintă urgențe majore, în timp ce majoritatea cazurilor reprezintă… cod verde. Adică, nu sunt urgențe.

 

De ce ajung oamenii la Urgențe dacă nu e cazul, dacă au o durere de cap care poate aștepta până dimineață când vor fi consultați de medicul de familie? 

 

Dacă ar fi să o spunem frumos și elegant: ajung la UPU pentru că se sperie, pentru că vor să fie siguri că nu e nimic grav și siguranța merită acele 3 ore de așteptare pentru că - după cum toată lumea ar trebui să știe - primii la rând sunt cei cu traumatisme grave sau alte afecțiuni care trebuie tratate în cel mai scurt timp.

 

Dacă vrem să fim corecți putem spune, cu mici excepții, că cei care ajung la UPU Bistrița cu ambulanța în miez de noapte nu vor să treacă prin etapele normale - programare la medicul de familie, policlinică etc. - Ajung la Urgențe pentru că există CT și pentru că e gratuit.

 

Să zicem că până aici totul e în regulă chiar dacă la UPU Bistrița angajații sunt puțini și secția e supraaglomerată. Ei vor fi consultați după un cod al culorilor (codul roșu are prioritate, codul verde e ultimul). Problemele apar când aceste „urgențe false” încep și fac scandal pe rețelele de socializare și pretind anumite lucruri absurde. Ipocrizia e deranjantă pentru toată lumea, iar minciuna cu atât mai mult. În plus, facem rău unor oameni care sunt acolo să ne ajute.

 

Dacă ai mers la Urgențe cu o răceală sau o durere de cap, atât și nimic mai mult, trebuie să fii conștient de faptul că vor intra înaintea ta oameni cu răni grave, oameni care au suferit accidente, oameni a căror viață e în pericol. Nu mai vorbim de cei „abonați” care și-au făcut un obicei din a suna la 112 și consideră că ambulanța e taxi - cei din domeniu îmi vor da dreptate, cu siguranță. 

 

A întrecut cineva măsura și nu te-a tratat corect? Norocul nostru e că managerul actual al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a introdus o nouă regulă: tot personalul spitalului va purta ecuson cu numele, iar dacă vrei să faci o plângere sau să mulțumești cuiva, acum e mult mai simplu. Așa te asiguri și că persoana în cauză va fi sancționată dacă e cazul.

 

Nu vreau să scuz pe nimeni, dar trebuie să învățăm să fim responsabili, să dăm dovadă de educație și să lăsăm oamenii să își facă treaba. Aproximativ 120 de persoane ajung zilnic la UPU Bistrița și da, e adevărat: oricare putem fi una dintre acele persoane și cu toții ne-am dori ca problemele să ne fie rezolvate în timpul cel mai scurt. Dar trebuie să ne uităm puțin în jur. Chiar nu e nimeni mai important decât noi, niciodată?

6344 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro