Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Da, mamă, sunt bine! Sunt la Casa de Cultură! Fumez și beau!

11/11/2015 00:19:32 Claudia ANDRON  
Cine nu și-ar lăsa copilul la un concert cu muzica preferată?! Mai ales la Casa de Cultură, fie ea și a sindicatelor. Du-te, mamă! Dar ai grijă ce faci! Și copiii fac bine la Casa de Cultură. Beau și fumează, că nu-i deranjează nimeni. Sunt fotografiați și expuși apoi pe internet. Ce bine ar fi dacă ați învăța ceva din asta, părinți și copii...

Nici Casa de Cultură a Sindicatelor nu mai e ce-a fost și ce se pretinde că ar fi. Pe pagina oficială a Asociației Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, proprietarul clădirii monument istoric de pe str. Al. Odobescu din Bistrița, aflăm că această asociație care a moștenit parte din clădirile sindicaliștilor „militează pentru promovarea valorilor culturale tradiţionale, a progresului tehnic şi apărarea intereselor culturale şi morale ale salariaţilor, prin acţiuni cultural- educative pentru răspândirea artei, ştiinţei şi tehnicii, pentru organizarea timpului liber al cetăţenilor, în condiţii cât mai instructive”. Sună puțin comunist, dar nu rău, intențiile par a fi bune.

La Bistrița, instituția asta e cumva pe persoană fizică, aparținând lui Alexandru Câțcăuan și familiei sale, care dispun și comandă cam tot ce mișcă aici după bunul plac. Asta n-ar fi o problemă dacă nu ar facilita prin dispozițiile lor încălcarea legilor și nu ar permite ca într-o instituție de cultură minorii să bea alcool și să fumeze, bașca să stingă țigările pe parchetul lăcuit de zeci de ori, punându-le astfel grav sănătatea și integritatea în pericol.

Iar principalul vinovat mi se pare Alexandru Câțcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, un om despre care până zilele trecute aveam chiar o părere bună. N-a făcut el multe, dar nici rău. Până acum. Pe site-ul asociației naționale (www.anccsr.ro) manifestările culturale pe care le prezintă cu mândrie Câțcăuan sunt lansări de carte sau festivalul de satiră și umor „Mărul de Aur”. Cu siguranță nu va posta și imagini de la concertele organizate aici de fiul său și Soho Events, idei bune sfârșite prost prin batjocura cu care au tratat o instituție de cultură, dar și minorii care au participat, permițându-le să bea alcool și să fumeze, promovând astfel un alt fel de cultură, care le pune în pericol sănătatea.  

Pentru bistrițeni este important însă să afle ce se întâmplă noaptea în Casa de Cultură a Sindicatelor. Nu mai e instituția onorabilă pe care o știau. Iar când copiii le vor cere să meargă la un concert acolo seara târziu să știe că li se permit lucruri interzise de lege, cum ar fi fumatul într-o sală de spectacole și stinsul țigării de parchet (un risc maxim de incendiu) sau servitul de alcool minorilor.

Un alt lucru grav făcut de organizatori a fost fotografierea minorilor cu țigări și alcool și expunerea lor publică pe Facebook, sursa fotografiilor preluate de noi fiind pagina Soho Events unde și astăzi sunt sute de imagini, inclusiv cele în care compromit și pun într-o lumină proastă minorii și adolescenții care au participat. Pe Bistrițeanul.ro vă deranjează, copii, dar acolo nu?!

Astăzi am șters de pe Bistrițeanul.ro imaginile cu copiii fumând și cu alcool în mână tocmai pentru că noi ne-am făcut treaba, am demonstrat ceea ce era de demonstrat folosind „materialul clientului” și nu dorim sub nicio formă ca aceste greșeli ale copiilor să rămână accesibile în galeria noastră foto. Au greșit, ștergem cu buretele și m-aș bucura să aflu că părinții le-au atras atenția că nu au făcut bine ceea ce au făcut, iar anturajul și organizatorii nu sunt cei potriviți (prea multă libertate și prea mult... fum).

Pe mine, puștii de 14-16 ani care m-au abordat și au încercat să mă convingă că e bine că fumează sau nu e nimic grav că beau alcool nu m-au convins (vezi FOTO). E grav că fumați și beți la 14 ani, legea interzice asta și poate adulții cu discernământ ar trebui să înțeleagă de ce și să vă interzică și ei sau să vă ajute să scăpați de aceste vicii.

În cazul alcoolului sau a unor fumuri halucinogene sunteți vulnerabili și puteți ajunge rapid în situații compromițătoare care v-ar putea afecta pe viață. Puteți ceda ușor unor propuneri nepotrivite, cineva apoi v-ar putea șantaja cu anumite imagini (este atât de ușor astăzi cu orice telefon). Și nu sunt fabulații. Presa a prezentat recent cazuri cu vieți distruse după o experiență de genul.

Iar eu, ca jurnalist, mă repet, îmi fac doar meseria. Nu am nimic personal cu niciunul dintre voi sau cu evenimentele „underground” – cum greșit ați înțeles unii, mai ușor de manipulat. Bistrițeanul.ro a susținut, de exemplu, Basm Festival de la prima ediție și chiar am apreciat evenimentul, de la nume, afiș, promovare și până la organizare.

Permiteți-ne să semnalăm și „semnalizăm” când ceva nu e în regulă - asta e meseria noastră. Iar aici nu au fost mai multe în regulă. Dacă fumați și beți alcool într-un bar, patronul răspunde și polițiștii deja au început să dea amenzi pentru asta. Dar când vi se permite așa ceva într-o instituție publică este de-a dreptul revoltător! Și cineva trebuie să scrie și alții să răspundă pentru faptele lor. Când cineva pretinde respectarea legii și iese în stradă pentru asta, trebuie mai întâi să o respecte el. Că altfel tot așteptăm unii după alții.

Iar aberația că v-aș considera sataniști e total falsă. Nu judec oamenii după muzica pe care o ascultă că nici eu nu ascult muzică simfonică să fiu în rând cu elitele – din punct de vedere muzical. În plus, am o fiică de vârsta voastră, de 15 ani, care ascultă rock și pe care o încurajez să asculte ce muzică îi place. În prima zi de școală după incidentul #Colectiv s-a dus la școală într-un tricou negru cu Iron Maiden. Și când am întrebat-o de ce, mi-a răspuns simplu: e doliu! Am zâmbit și am lăsat-o să-și poarte doliul. Și da, la ea m-am gândit ce aș fi răspuns dacă mi-ar fi zis că vrea să meargă la un concert la Casa de Cultură a Sindicatelor. Da, mamă, du-te! Dar ai grijă ce faci. Fără să-mi treacă prin cap că voi i-ați încuraja tentația pentru fumat sau i-ați da un pahar de alcool. Oricum, o să am grijă să nu mai ajungă la niciun eveniment marca Soho Events sau Viena Caffe. Prea mult alcool, prea mult fum care nu se simte prin fotografii. Nu-mi place ce faceți și susțineți vicii printre copii, având pretenții de adulți schimbători de sistem. Voi? Veci!   

Iar despre cei din presă care au încercat isteric să convingă că nu moare nimeni că se bea și se fumează în Casa de Cultură a Sindicatelor, doar au participat alături de voi la aceste evenimente, am o singură întrebare. Cine este mai credibil: un jurnalist care vă spune că nu e ok să fumeze și să bea copilul vostru într-o instituție publică sau cel care vă spune că se poate și nu moare nimeni?! Și ce credeți despre caracterul unui jurnalist care opinează că tinerii sunt faini așa beți și fumați după ce anterior a publicat un text cu titlul: „Patronii cluburilor se pișă pe tineri de ani de zile?!” în care scria cu bold Dacă le păsa cu adevărat de siguranţa şi de sănătatea oamenilor, parlamentarii ţării dădeau o lege prin care să interzică fumatul în locuri publice, cum se întâmplă în toate ţările civilizate”. Asta ipocrizie, că tot veni vorba!

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro