Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  112 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ecologizare finalizată cu succes!

28/05/2012 10:40:13  
Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Asociaţia Tăşuleasa Social, a derulat, timp de două zile, o acţiune de ecologizare la Peştera Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei.

Scopul acestei activităţi a fost îndepărtarea din mediul cavernicol a rămăşiţelor de lemn, foste scări scoase din uz, rod al activităţii antropice de peste jumătate de secol.

Aceste scări au fost treptat înlocuite cu echipări permanente, din duraluminiu, inerte din punct de vedere biologic şi chimic. Datorită faptului că materialul lemnos în descompunere reprezintă un aport organic artificial care perturbă fauna cavernicolă, evacuarea acestora a devenit importantă pentru ecosistem.

În prima zi, voluntarii speologi năsăudeni au executat echipări de trasee şi au balizat în subteran siturile cu material lemnos, făcându-se identificarea lemnelor care au ajuns în peşteră ca urmare a unei activităţi antropice şi conservându-se trunchiurile aduse de pârâul Gersei, în perioada în care peştera era una de tip captator.

A doua zi au fost extrase şi depozitate în exteriorul peşterii peste 1500 de kg de material lemnos în descompunere, prin detaşarea acestuia în subteran şi ridicarea la suprafaţă, cu ajutorul scripeţilor şi al corzilor, dar şi prin tehnica „din mână în mână”.

La acţiune a participat Asociaţia Tăşuleasa Social cu voluntari veniti din: Piatra Neamţ, Cluj, Galaţi, Bistriţa, Bacău, Vatra Dornei, Republica Moldova şi Germania, tinerii au fost conduşi de Alin Ulhmann-Uşeriu, iar alături de aceştia au fost şi speologii voluntari din Năsăud, Sângeorz-Băi şi Bistriţa.

Au fost desfăşurate importante mijloace tehnice: maşini de teren, generatoare de energie electrică, sisteme de iluminat cu leduri şi halogen, echipamente de alpinism şi de protecţie, echipamente forestiere.

Pentru protecţia mediului cavernicol, nu s-au folosit fierăstraie cu motoare pe benzină, toate lemnele fiind secţionate cu fierăstraie manuale.

Acţiunea a fost una de o mare complexitate tehnică, şi a necesitat un substanţial efort fizic şi logistic, deoarece peştera este una cu un mare declivaj. Cele mai îndepărtate scări de lemn au fost aduse de la peste 400 de metri de la intrare, pe o diferenţă de nivel de 120 de metri, însemnând depăşirea mai multor verticale.

După aprecierea custodelui peşterii, Crin Theodorescu, au fost extras din cavernament trei sferturi din materialul lemnos de origine antropică, urmând ca printr-o acţiune similară, să fie evacuate şi cele rămase.

Vor fi lăsate în peşteră doar lemnele care au fost aluvionate natural sau care, prin îndepărtarea lor, pot pune în pericol integritatea fizică a voluntarilor.

Trebuie menţionată participarea Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, prin comisarul Gabriel Petraş, care alături de soţia sa, Alexandra Petraş, au muncit efectiv alături de voluntarii Tăşuleasa Social şi de speologi la acţiunea de ecologizare.

Tasuleasa Social
 
FOTO: Andrei Dascalescu
3288 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro