Ultima secvență a Zilelor Aletheia s-a încheiat ieri seară cu o lansare de carte mai puțin obișnuită: polițistul bistrițean Aurel Pop și-a lansat volumul „Lacrima albastră”, volum dedicat tatălui său și care cuprinde povești despre țăranii din Nușeni, locul în care autorul s-a născut și a copilărit.
Ieri seară, la Casa Cărții „Nicoale Steihardt” din Piața Mihai Eminescu s-a desfășurat ultima secvență a Zilelor Aletheia, dedicată autorilor bistrițeni Corneliu Florea, Icu Crăciun, Aurel Pop și Emil Dreptate.
S-a început cu lansarea volumului „Jurnal de trecător cinic” de Corneliu Florea din care Virgil Rațiu a citit câteva pagini sugestive, subliniind cât de importante sunt călătoriile prin lume și prin țară. Volumul „Împreună” de Icu Crăciun a fost prezentat de criticul Andrei Moldovan, care a remarcat faptul că este vorba de un autor de meserie profesor, foarte serios din fire, de o sensibilitate extraordinară, dotat cu un spiriti analitic care imprimă și un spirit critic acestei cărți. „O parte din texte sunt marcate de un spirit polemic deosebit – sau poate mai degrabă pamfletar – de sfârșit de secol 19, în care Icu Crăciun își află rădăcinile” a precizat Andrei Moldovan.
Volumul „Lacrima albastră” de Aurel Pop – un autor mai puțin cunoscut, despre care Menuț Maximinian a dezvăluit că este polițist de meserie, el debutând cu volumul „Furtună în suflet”.
Aurel Pop descrie într-un mod idealist zona satului natal – Valea Chiraleșului, presărând în text cuvinte de duh, povești ale copilăriei (triste sau optimiste) sau impresionante descrieri ale naturii. Sunt descrise aici o vizită la primărie, fuga după agoniseala de zi cu zi și este remarcabil curajul autorului de a surprinde într-un mod personal curentul SF – încercând să răspundă unor întrebări la care omenirea încă n-a găsit răspuns.
Important este că reușește să se delimiteze de zbuciumul acestei meserii grele și că se descătușează în scris acolo unde se simte cu adevărat bucuria lui Aurel Pop de a scrie... - a mai spus Menuț Maximinian.
„Important este că evoluează de la o carte la carte, important este că iubim literatura, că încercăm să facem cinste acestui domeniu și că ne întâlnim într-un cadru atât de frumos cum este Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” a conchis Menuț Maximinian, prezentând și Răsunetul cultural, un supliment care apare în fiecare vineri.
Aurel Pop a recunoscut că este destul de greu „să vorbești despre literatură, când ești polițist... Mi-ar fi mai simplu să vorbesc despre dosare penale. Cartea este dedicată tatălui meu și spațiului în care am copilărit – Nușeni, acolo unde în clasa a V-a l-am avut profesor pe Olimpiu Nușfelean, cel care mi-a încurajat pentru prima oară preocupările pentru literatură...”.
Aurel Pop și-a continuat studiile la Beclean, unde profesorul Mihai Nebunu i-a spus că așa ceva nu se scrie de 100 de ani, motiv pentru care a și încetat să scrie timp de aproape 15 ani, după care a revenit, încurajat de colegii săi de serviciu.
„Am scris despre câteva întâmplări de la țară. Am considerar că anumite povești merită să fie cunoscute și să rămână în timp, povești despre țăranul român, talpa țării noastre, în fond, țăranul dotat cu foarte multă inteligență...” a mai spus Aurel Pop, în timp ce Virgil Rațiu a remarcat că în carte apar și câteva texte dedicate ploii care compun un foarte frumos spectacol al ploii devenite personaj.
Lansările acestei ultime seri a Zilelor Aletheia s-au încheiat cu prezentarea antologiei de versuri „Colina de aer” de Emil Dreptate – prezentate de Virgil Rațiu care a remarcat calitatea muzicală a versurilor, „strânsă cu eleganță în tiparele tradiționale”, după cum afirma și criticul literar Grigore Grigurcu, dar și inspirația religioasă, amintind de psalmi a poemelor cuprinse în antologie – poeme mai vechi dar și poezii inedite.
Există metafore de o frumusețe rară, precum cea cuprinsă în versul „Mâinile împreunate strivau aerul prin care cândva treceai” a subliniat Virgil Rațiu, adăugând că poezia lui Emil Dreptate este ceea ce se poate numi Poezie. În final, Emil Dreptate a citit și un poem din antologia „Colina de aer” iar serata literară a fost completată de discuțiile libere cu cititorii.