Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  245 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



E greu să vorbești despre literatură, când ești polițist... Dar nu imposibil!

13/06/2014 08:51:53 Ioana BRADEA  
Ultima secvență a Zilelor Aletheia s-a încheiat ieri seară cu o lansare de carte mai puțin obișnuită: polițistul bistrițean Aurel Pop și-a lansat volumul „Lacrima albastră”, volum dedicat tatălui său și care cuprinde povești despre țăranii din Nușeni, locul în care autorul s-a născut și a copilărit.

Ieri seară, la Casa Cărții „Nicoale Steihardt” din Piața Mihai Eminescu s-a desfășurat ultima secvență a Zilelor Aletheia, dedicată autorilor bistrițeni Corneliu Florea, Icu Crăciun, Aurel Pop și Emil Dreptate.

S-a început cu lansarea volumului „Jurnal de trecător cinic” de Corneliu Florea din care Virgil Rațiu a citit câteva pagini sugestive, subliniind cât de importante sunt călătoriile prin lume și prin țară. Volumul „Împreună” de Icu Crăciun a fost prezentat de criticul Andrei Moldovan, care a remarcat faptul că este vorba de un autor de meserie profesor, foarte serios din fire, de o sensibilitate extraordinară, dotat cu un spiriti analitic care imprimă și un spirit critic acestei cărți. „O parte din texte sunt marcate de un spirit polemic deosebit – sau poate mai degrabă pamfletar – de sfârșit de secol 19, în care Icu Crăciun își află rădăcinile” a precizat Andrei Moldovan.

Volumul „Lacrima albastră” de Aurel Pop – un autor mai puțin cunoscut, despre care Menuț Maximinian a dezvăluit că este polițist de meserie, el debutând cu volumul „Furtună în suflet”.

Aurel Pop descrie într-un mod idealist zona satului natal – Valea Chiraleșului, presărând în text cuvinte de duh, povești ale copilăriei (triste sau optimiste) sau impresionante descrieri ale naturii. Sunt descrise aici o vizită la primărie, fuga după agoniseala de zi cu zi și este remarcabil curajul autorului de a surprinde într-un mod personal curentul SF – încercând să răspundă unor întrebări la care omenirea încă n-a găsit răspuns.

Important este că reușește să se delimiteze de zbuciumul acestei meserii grele și că se descătușează în scris acolo unde se simte cu adevărat bucuria lui Aurel Pop de a scrie... - a mai spus Menuț Maximinian.

„Important este că evoluează de la o carte la carte, important este că iubim literatura, că încercăm să facem cinste acestui domeniu și că ne întâlnim într-un cadru atât de frumos cum este Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” a conchis Menuț Maximinian, prezentând și Răsunetul cultural, un supliment care apare în fiecare vineri.

Aurel Pop a recunoscut că este destul de greu „să vorbești despre literatură, când ești polițist... Mi-ar fi mai simplu să vorbesc despre dosare penale. Cartea este dedicată tatălui meu și spațiului în care am copilărit – Nușeni, acolo unde în clasa a V-a l-am avut profesor pe Olimpiu Nușfelean, cel care mi-a încurajat pentru prima oară preocupările pentru literatură...”.

Aurel Pop și-a continuat studiile la Beclean, unde profesorul Mihai Nebunu i-a spus că așa ceva nu se scrie de 100 de ani, motiv pentru care a și încetat să scrie timp de aproape 15 ani, după care a revenit, încurajat de colegii săi de serviciu.

Am scris despre câteva întâmplări de la țară. Am considerar că anumite povești merită să fie cunoscute și să rămână în timp, povești despre țăranul român, talpa țării noastre, în fond, țăranul dotat cu foarte multă inteligență...” a mai spus Aurel Pop, în timp ce Virgil Rațiu a remarcat că în carte apar și câteva texte dedicate ploii care compun un foarte frumos spectacol al ploii devenite personaj.

Lansările acestei ultime seri a Zilelor Aletheia s-au încheiat cu prezentarea antologiei de versuri „Colina de aer” de Emil Dreptate – prezentate de Virgil Rațiu care a remarcat calitatea muzicală a versurilor, „strânsă cu eleganță în tiparele tradiționale”, după cum afirma și criticul literar Grigore Grigurcu, dar și inspirația religioasă, amintind de psalmi a poemelor cuprinse în antologie – poeme mai vechi dar și poezii inedite.

Există metafore de o frumusețe rară, precum cea cuprinsă în versul „Mâinile împreunate strivau aerul prin care cândva treceai” a subliniat Virgil Rațiu, adăugând că poezia lui Emil Dreptate este ceea ce se poate numi Poezie. În final, Emil Dreptate a citit și un poem din antologia „Colina de aer” iar serata literară a fost completată de discuțiile libere cu cititorii.

3554 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro