De mai bine de un an și jumătate CJ intenționează să monteze lift exterior pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap în incinta instituției, instalarea liftului fiind o obligație a autorităților. Deși au fost alocați până acum, de două ori bani pentru instalarea liftului, deocamdată totul este încă la stadiul de hârtii.
Consilierii județeni au aprobat ieri indicatorii și documentația tehnico-economică pentru obiectivul „instalare lift exterior în sediul Consiliului Județean”.
În expunerea de motive la proiect se arată că se dorește instalarea unui lift la clădirea administrativă care nu afectează caracteristicile istorice, arhitecturale specifice centrului istoric al municipiului, dar și amenajarea spațiului verde situat în nord-vestul Palatului Administrativ care va îmbogății calitatea spațiului public urban, o intervenție care de asemenea nu implică modificări ale aspectului centrului istoric.
Investiția vizează amenajarea spațiului verde situat în saptele clădirii, amenajările vizând o suprafață de 2.234 de metri pătrați. Aici va fi amenajat un spațiu pentru fumat, se vor amplasa obiecte de mobilier urban se vor configura aleile, se vor realiza lucrări de întreținere vegetație și plantare de arbuști, momentan gazonul din această zonă fiind incomplet și denivelat, iar mobilierul inexistent.
Liftul va fi amplasat în exteriorul clădirii, în spatele clădirii, la intersecție dintre corpul A și corpul B, iar accesul în cabina liftului va fi făcut din holul central al CJ. Va avea o capacitate de opt persoane și va urca până la mansarda clădirii. În total valoarea proiectului este de 562.000 de lei, iar termenul de execuție este de cinci luni.
Instalarea liftului pentru persoanele cu dizabilități în incinta CJ pentru a facilita accesul acestora în sediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a creat de-a lungul vremii o adevărată isterie în rândul societății civile și a consilierilor județeni, care nu au înțeles necesitatea realizării acestei investiții.
Administratorul public al județului, Florin Moldovan, le-a explicat în mai multe rânduri și reprezentanților societății civile și consilierilor județeni că există o obligație a instituției de monta acest lift, până acum reușind să scape de amenzile pe care instituțiile abilitate le-ar putea aplica deoarece deocamdată nu este respectată legislația privind accesul persoanelor cu handicap în instituție.
Ieri, proiectul a fost votat în unaminitate de toți consilierii prezenți la ședință, fără nici un comentariu, urmând să fie declanșate procedurile de achiziție.