În urmă cu 18 ani, o crimă oribilă care a lăsat fără mamă o fetiță de doar 10 ani, a zguduit întreg orașul. O femeie a fost omorâtă în bătaie, sub ochii vecinilor și aruncată în râu. De 18 ani nimeni nu a reușit să dea de urma criminalului. Indicii noi ar fi apărut acum, iar misterul crimei ar putea fi rezolvat.
Misiune grea pentru polițiștii și procurorii bistrițeni care au din nou în atenție, după 18 ani, dosarul „Crimei de la punte".
Anchetatorii trebuie să stabilească dacă deținutul aflat în Penitenciarul Iași, cel care a recunoscut zilele trecute că ar fi ucis-o pe Suzana Băloiu, este într-adevăr criminalul acesteia.
Oribila crimă s-a petrecut în 24 iulie 1997 sub ochii vecinilor. Suzana Băloiu, o femeie de 34 de ani, la acea vreme, mama unei fetițe de 10 ani, a fost omorâtă în bătaie și aruncată apoi în râul Bistrița. Ancheta făcută atunci nu a dus la niciun rezultat. Acum, după 18 ani, familia tinerei omorâtă cu bestialitate, ar putea afla adevărul.
Deocamdată, informațiile venite sunt puține și încă sub semnul întrebării. Cert e doar că se lucrează intens la rezolvarea acestui caz - au confirmat surse credibile pentru Bistrițeanul.ro.
În luna mai, TVR a publicat, în cadrul unei campanii despre crime oribile care au rămas nerezolvate, un reportaj legat de moartea bistrițencei.
Reportajul, pe care îl puteți vedea AICI, a fost văzut și de un bărbat aflat după gratii, în Penitenciarul Iași, unde execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare și acesta ar fi recunoscut ulterior crima.
Se pare că bărbatul le-ar fi povestit polițiștilor bistrițeni, care căutau în Penitenciarul Iași autori ai înșelăciunilor prin metoda Accidentul, că în urma reportajului apărut la televizor și-a amintit că el ar fi făptașul și a recunoscut fapta.
Din păcate nu este atât de simplă elucidarea misterului crimei de acum 18 ani de la Punte. Misiunea polițiștilor și procurorilor bistrițeni este acum una dificilă, ei trebuind să demonstreze dacă bărbatul spune sau nu adevărul.
Anchetatorii au reluat cercetările în dosarul crimei Susanei Băloiu și vor să descopere acum dacă bărbatul aflat după gratii este sau nu cu adevărat criminalul sau are indicii care ar putea duce la identificarea autorului. Se știe că în rândul deținuților există și o practică de a recunoaște diferite fapte penale pentru a fi mutați dintr-un penitenciar în altul, duși la audieri și plimbați dintr-o zonă în alta.
Crima din noaptea de 24 spre 25 iulie care a îngrozit orașul a fost tratată inițial ca o simplă dispariție. Soțul Susanei ar fi plecat spre Satu Mare după marfă și chiar în acea noapte Suzana a dispărut de acasă.
Deși tatăl Suzanei era polițist, ancheta a decurs greoi... Abia după ce trupul neînsuflețit al femeii a fost găsit, pe o insulă în râul Bistrița aproape de blocul în care locuia, cu numeroase leziuni pe corp, anchetatorii au început să caute probele crimei. Prea târziu însă...
Toate probele și urmele au fost distruse de ploile din noaptea respectivă, ceea ce a îngreunat foarte mult ancheta.
Mai mulți vecini ai Suzanei au povestit că în noaptea cu pricina au auzit scandal în fața blocului, au deschis geamul și ar fi văzut un bărbat care o lovea pe Suzana. O femeie a strigat la el, moment în care bărbatul s-a întors nervos și ar fi amenințat-o și pe vecina de bună credință. Speriați, oamenii au închis geamurile și nu a mai intervenit nimeni. Nu au sunat nici măcar la poliție...
Fetița Susanei le-a povestit anchetatorilor imediat după dispariție că mama ei împreună cu un bărbat ar fi discutat în jurul orei 3.00 noaptea, după care femeia ar fi acceptat să-l însoțească până în fața blocului. Femeia a plecat și nu s-a mai întors niciodată.
Apropiații familiei povestesc că Suzana nu ar fi deschis nimănui ușa apartamentului în care locuia cu fiica acesteia, în miez de noapte, fără să-l cunoască.
Deși Suzana era nepoata șefului Poliției din acea vreme, anchetatorii nu au fost în stare să-l găsească pe criminal. De 18 ani acesta este se pare în libertate și nu a plătit încă pentru fapta sa.
După campania inițiată de TVR - „În căutarea adevărului", în care jurnaliștii și anchetatorii făceau apel la cei care pot oferi informații să îi ajute în prinderea criminalului, au început să apară și noi indicii. Și chiar mai mult: o mărturisire a unui deținut, condamnat la 25 de ani de pușcărie în Penitenciarul Iași.
Informațiile oficiale de la anchetatori vin însă cu mare greutate. Poliția nu dă informații și purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud este momentan în concediu. Singura certitudine pe care o avem e că după 18 ani se lucrează iar la dezlegarea misterului acestei crime.