Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  132 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Dumnezeu, prima oară când a plâns printre astre, a plâns peste țară cu lacrima țării noastre...!

08/08/2014 14:13:47 Ioana BRADEA  
Cei 20 de copii de clasele IV-XII din Onițcani, Slobozia-Dușca, Criuleni și Măgdăcești care și-au petrecut o săptămână de vacanță în județul Bistrița-Năsăud și-au luat astăzi adio de la oficialitățile județene prezentând un mesaj emoționant alcătuit din poezii și cântece din repertoriul Doinei și al lui Ioan Aldea Teodorovici...

Dumnezeu, prima oară când a plâns printre astre / A plâns peste țară cu lacrima țării noastre..” au intonat câteva dintre elevele de peste Prut sosite în această dimineață la Bistrița – și întreaga sală de ședințe a Consiliului Județean a cântat alături de ele...

Astăzi s-a încheiat oficial cea de-a doua serie a taberei „Acasă la noi” organizată de Despărțământul „Astra” din Năsăud, condus de profesorul Ioan Seni – cel care se ocupă de 18 ani de primirea unor copii de peste Prut și organizarea unor activități cultural-turistice în județul Bistrița Năsăud. Ceremonia de adio s-a desfășurat în sala de ședințe a Consiliului Județean, iar vicepreședintelui CJ Alexandru Pugna – a rostit câteva cuvinte de întâmpinare, mulțumind profesorului Ioan Seni, lui Ioan Neagoș și gazdei Ioan Titieni – preotul paroh de la Gledin care i-a găzduit pe tinerii moldoveni în așezământul cultural „Sfântul Pahomie de la Gledin”.

Mă bucur că ați cunoscut cele mai frumoase obiective turistice ale județului nostru și mă bucură prezența dumneavoastră aici, la noi acasă dar și aici la voi acasă, pentru că suntem din același neam, avem același suflet și vorbim aceeași limbă” a precizat vicepreședintele Alexandru Pugna care a amintit, în finalul întâlnirii și de recenta vizită efectuată la Cernăuți de reprezentanții CJ și de președintele Emil Radu Moldovan.

Profesorul Ioan Seni a povestit pe scurt programul de care au avut parte cei 20 de invitați din Basarabia, subliniind că „nu a fost un program de odihnă ci unul de alergătură și comunicare maximă”.

Într-o relatare a profesorului Ioan Seni se arată pe larg programul educativ și recreativ de care au avut parte tinerii moldoveni și profesorii lor: Primul obiectiv vizitat de copiii de peste Prut în data de 5 august a fost noua catedrală din Beclean unde tânărul preot Claudiu Zinveliu le-a făcut o primire onorabilă, oferindu-le date despre istoricul construcției, despre implicarea credincioșilor și a autorităților locale în edificarea obiectivului, despre valoarea obiectelor de patrimoniu din muzeul documentar al Bisericii.

La Colegiul Național „Petru Rareș”, copiii au fost primiți de directorul Nicula Cristian, însoțit de cadre didactice și numeroși elevi din școală, precum și de membri ai Despărțământului Astra Beclean. Schimbul de experiență s-a consumat prin cântece și recitări din patrimoniul literar național, atât de gazed, cât și de oaspeți.

La Herghelia de cai, copiii de peste Prut au primit explicații de la însuși directorul Ioan Lăpuște care le-a pus la dispoziție și instalațiile de agreement din dotarea unității. Relaxarea de la Băile Figa i-a uimit de două ori pe distinșii oaspeți. În primul rând dotările și condițiile excepționale, dar cel mai mult i-a bucurat întâlnirea cu primarul orașului, ing. Nicolae Moldovan de la care au aflat numeroase secrete privind o bună și reușită administrare a problemelor în folosul comunității locale.

Oaspeții au fost insotiti pe toată durata zilei de elevii Rusu Cosmin Ionut, Iliș Ionuț și Mureșan Gabriel. În ziua următoare oaspeții județului s-au oprit la Casa memorială „Liviu Rebreanu” unde au rămas impresionați atât de cele observate în mod nemijlocit, cât mai ales de calitatea discursului etalat de distinsul custode Valer Ilovan.

La Muzeul Grăniceresc s-au bucurat la fel de mult de cele văzute și explicate de excelentul ghid Dan Prahase. Momentul plăcut al întâlnirii cu orașul academicienilor s-a concretizat în întâlnirea cu primarul orașului – prof. Mircea Romocea care le-a explicat oaspeților cât de mult au înseamnat școlile orașului pentru trecutul acestei localități și cât înseamnă aceste școli pentru prezentul și viitorul acestei comunități.

La rândul său, primarul Năsăudului afla de la distinșii profesori aspecte legate de evoluția localităților din care veneau – Criuleni, Onițcani, Slobozia, Măgdăcești. Primarul i-a ajutat cu motorină pentru autocar pentru a putea ajunge în punctele turistice pe care doreau să le vadă.

Astriștii năsăudeni (Olga Lucuța, Maria Deac, dr. Gh Dascăl, Fl Tămaș, d-l. Popovici..) i-au înconjurat cu multă căldură: Floarea Pleș și Romulus Berceni le-au recitat poezii despre Basarabia, despre Prut.., le-au oferit sucuri și dulciuri. La Mănăstirea „Schimbarea la față” de la Ilva Mare au rămas uimiți de frumusețea acelui locaș și a anexelor sale, de calitatea cuvântului de învățătură a PSS Vasile Someșanul și al protopopului Ioan Dâmbu, precum și de mulțimea adunată la acest hram. Grupul a prezentat un cântec religios, spre bucuria tuturor fețelor bisericești, a măicuțelor și numeroșilor credincioși. Surpriza pe care nu o vor uita-o copiii niciodată a fost când, întorși la autocar, au găsit donația patronului Emil Iugan de la Lunca Ilvei, câte un Nou Testament pentru fiecare copil și o Biblie nouă pentru fiecare profesor, la care se mai adăuga și un bibelou specific Țării Năsăudului – clopul cu păun în miniatură.

La Muzeul etnografic „Gheorghe Nechiti” din Feldru copiii au rămas înmărmuriți de numărul mare și diversitatea obiectelor colectate de această familie. La pictorul Nechita Bumbu din Nepos grupul a admirat mulțimea tablourilor pictate și calitatea acestor lucrări. Ca de obicei, și de data aceasta grupul s-a ales cu tabloul ce reprezenta casa poetului Coșbuc de la Hordou. Atât despre Muzeul Nechiti cât și despre pictorul Nechita a vorbit profesorul Mircea Daroși – președintele Secțiunii literare a Astrei năsăudene și redactorul șef al revistei cu același nume.

Și la Rebrișoara copiii au admirat frumoasa colecție de obiecte din Muzeul sătesc, creat și îngrijit cu multă pasiune de custodele acestuia – Leon Catarig – vicepreședintele Astrei locale.

La Salva întregul grup s-a bucurat de frumusețea Centrului de creație al D-nei dr. Virginia Linul, binecunoscută în țară și peste hotare prin produsele de artizanat pe care le promovează. La Runcu Salvei, primarul Anchidim Pavelea i-a surprins de două ori pe distinșii oaspeți: o dată prin frumusețea centrului civic schimbat din temelii, prin proiectele nerambursabile din anii mandatelor sale și a doua oră prin meniul pur ardelenesc pe care l-a oferit cu toată generozitatea copiilor oaspeți – tocană de miel la ceaun cu mămăliguță.

După acest deliciu, grupul l-a recompensat cu un buchet de cântece românești din Basarabia, atât de dragi primarului Pavelea. Însuși preotul Ioan Titieni de la Gledin, present la Runc, s-a inspirit din multele reușite ale primarului, promițând să le dea viață în Complexul Ortodox „Sf. Pahomie” de la Gledin, pe care-l gestionează.

Astăzi, tinerii basarabeni vor avea de asemenea o misiune dificilă și plăcută – aceea de a descoperi Bistrița și obiectivele sale turistice de interes, urmând ca mâine, tabăra „Acasă la noi” să se încheie cu plecarea către casă a invitaților.

2525 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro